САЩ надхвърлиха $32 000 000 000 000 дълг!

Според данни на Министерството на финансите, публикувани в петък, публичният дълг на САЩ е надхвърлил 32 трилиона долара в четвъртък, по-малко от две седмици след като президентът Байдън подписа закон, който суспендира тавана на дълга.

 

Тогава бяха предвидени съкращения на разходите, по настояване на републиканците.

 

През първите осем месеца на текущата фискална година правителството вече е похарчило 1,2 трилиона долара повече, отколкото е събрало. Съгласно действащото законодателство в обозримо бъдеще се очаква да се трупат годишни бюджетни дефицити в размер на 1 трилион долара или повече, отбелязва FOX. Изданието припомня, че през 2020 г., годината в опит да се справи с предизвикателствата от COVID, правителството е похарчило колосалните 3,1 трилиона долара повече, за сметка на приходите.

 

Ако правителството на САЩ не промени навиците си и продължи със същия темп да харчи пари, дългът се очаква да нарасне със зашеметяващите 127 трилиона долара през следващите 30 години. Така до 2053 г. почти 40% от всички федерални приходи ще бъдат изразходвани само за лихвени плащания.

Дългът нараства с неустойчиви темпове. Никой не знае кога тази ситуация ще „избухне“, но в крайна сметка това ще се случи.

Източник: treasury.gov

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!