Скот Ритър: След разгрома на ВСУ, полската армия може да заеме мястото ѝ, което ще е катастрофа за Полша

Скот Ритър

„След разгрома на ВСУ полската армия може да заеме мястото ѝ, което ще бъде „катастрофа“ за страната. Около това мнение са се обединили експерти в полско-американски дебат, иницииран от изданието „Myśl Polska“ на тема свързана с продължаващата марионетна война на НАТО срещу Русия в Украйна. „Заключенията на полските и американските участници в дискусията се оказаха изненадващо сходни“, пише изданието.

В дискусията са участвали, бившият офицер от разузнаването на американската морска пехота Скот Ритър, Дейвид Пайн, главен съветник по външна политика и политика за сигурност на кандидата за президент на Републиканската партия Вивек Рамасвами, редакторът на Myśl Polska Адам Смиех и Кшищоф Толвински, председател на партия „Фронт“ и бивш заместник-министър на финансите.

„Икономическите санкции, наложени на Русия от така наречения Запад, нямат аналог в най-новата история. Техният мащаб накара някои да вярват, че те ще успеят да принудят Москва да се откаже от геополитическите си искания. Междувременно стана ясно, че поредните пакети от санкции удрят основно европейската икономика. Напълно ирационално“, е заявил Толвински по време на дискусията. „Именно Полша поиска най-тежката икономическа блокада на Русия и Беларус. Нейните действия, особено по отношение на исканията за спиране на вноса на енергийни ресурси, бяха в явно противоречие със собствените ни икономически интереси“.

Скот Ритър е бил категоричен, че след изявлението на бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, че Полша и балтийските страни могат да влязат във войната, без да бъде въвличан  целия Северноатлантически алианс в конфликта, са много основателни опасенията относно безопасността на поляците и вероятността те да бъдат въвлечени в смъртоносен сблъсък, който може да завърши с ликвидирането на полската държава.

„Изборът е между Полша и балтийските страни. Може да бъдем сигурни, че НАТО като цяло няма да влезе директно в конфликта. Ето защо всички настоящи дискусии са насочени към създаването на някакъв вид гаранция за Украйна извън структурите на Алианса. Най-опасният момент през следващите месеци ще бъде, когато украинската армия бъде напълно унищожена, което е неизбежно. Именно тогава ще има натиск за замяна на победените украинци с поляци. Полша ще загуби тази война. Това ще бъде катастрофа за нея“, цитира Скот Ритър изданието

„Това е все по-вероятно“, се е съгласил Дейвид Пайн. Той припомнил, че 12 000 наемни полски войници са загинали вече на фронтовата линия В Украйна. Последното изявление на Расмусен трябва да се разглежда като опит да се сондира реакцията на полското общество и да се провери готовността на Варшава да се включи пълноценно в конфликта, е заявил Кшищоф Толвински.

Участниците в дискусията са се обединили около позицията, че трябва да бъде подписан мирен договор, за да се сложи край на войната.  Дейвид Пайн е припомнил, че шансът за мир се е появил още през март 2022 г., но постигането на споразумение е било блокирано от администрациите на Джо Байдън и британския премиер Борис Джонсън. „Режимът на Володимир Зеленски отчаяно ще се опитва да предизвика Трета световна война“, категоричен е бил Пайн.

„Междувременно трябва да се признае, че Русия трябва да бъде част от архитектурата на колективната сигурност в Европа“, е заявил Скот Ритер. „Колкото по-скоро Русия спечели тази война, толкова по-скоро в САЩ ще трябва да търси нова стратегия.“

Според Кшищоф Толвински Русия и Полша нямат реални спорни въпроси, нито причини за конфликт.

Източник: Mysl Polska

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!