Мерцедес готви разпродажба на ВСИЧКИТЕ си автокъщи в Германия

Mercedes

Производителят на автомобили от Щутгарт Мерцедес планира да продаде всичките си автокъщи в Германия. За тази цел групата иска да започне преговори с потенциални нови оператори.

Решението се отнася за всички от приблизително 80-те дилърски центъра, „независимо дали се намират в малки или големи градски райони“, заяви говорител на Mercedes пред BILD.

Това означава, че и този в централата на Групата в Щутгарт също подлежи на обсъждане.

В същото време компанията, оглавявана от Ола Калениус, дава да се разбере, че нито един от клоновете няма да бъде закрит и че Групата не изпитвала финансови затруднения. „Тази евентуална реорганизация се извършва от позицията на силата, тъй като собствените клонове на Групата са печеливши.“

Служителите няма да бъдат съкращавани
В предприятията, които се продават, работят 8000 души. Групата потвърди пред BILD публикация във вестник „Stuttgarter Nachrichten“, че не се планират съкращения: „Няма да има съкращения, стремим се да запазим работните места в Германия.“

Новите собственици трябва да поемат въпросните 8000 служители. Но, възможно е след това те да получават по-малки възнаграждения. Според „Stuttgarter Nachrichten“ те биха могли да получат частични обезщетения при напускане. За Mercedes това би означавало постоянно намаляване на разходите за персонал.

Групата има много ясни изисквания към потенциалните купувачи. Ще бъдат разглеждани само тези, които са готови да инвестират, например, отворени са за представителство на служителите и нямат икономически проблеми. „Искаме да гарантираме конкурентоспособността и по-нататъшното съществуване на успешни продажби на Mercedes-Benz в Германия“, заяви говорителят.

Това не е първият случай, в който автомобилният концерн със седалище в Щутгарт продава свои клонове. Компанията вече е предприемала тази стъпка в редица други европейски държави.

Натрупаният опит „укрепвал“ Mercedes-Benz в решението му: „Всички дейности продължават да функционират, клиентите получават отлично обслужване, а работната сила има договорена сигурност на работните си места дори след прехвърлянето на дейността.“

Главният работнически съвет критикува плановете като „шамар в лицето“ на служителите. „След години на жертви и многобройни отстъпки от страна на служителите, клоновете са печеливши и допринасят за резултата на групата“, заяви председателят на работническия съвет Ергюн Люмали. Плановете не са нито приемливи, нито разбираеми.

Кризата стигна и гиганта ВAYER. Започва голямо преструктуриране и МАСОВИ съкращения

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!