Си Дзинпин предлага създаване на нова държава Палестина и решение на конфликта с Израел

Китай се стреми към мирно решение на конфликта между Палестина и Израел. Това е заявил китайският лидер Си Дзинпин по време на среща с палестинския си президент Махмуд Абас в Голямата зала на народа в Пекин в сряда, 14.6.2023 г.. На срещата  Си Дзинпин е изказал предложение от три точки за решение на проблема на Палестина, предава Kompas.

 

„Китай и Палестина са добри приятели и добри партньори, които си имат доверие и се подкрепят взаимно“, е заявил китайският лидер Си Дзинпин. Според него Китай отчита, че палестинскят проблем не е решен от повече то половин век. „В резултат на това палестинският народ е понесъл големи страдания.“ Тогава Си предложи план за решаване на проблема от три точки.

 

Първо, фундаменталното решение се крие в създаването на независима палестинска държава въз основа на границите от 1967 г. със столица Източен Йерусалим. За целта е необходима резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 1967 г., която винаги е била отхвърляна от Израел.

 

Второ, трябва да се задоволят икономическите нужди на Палестина и нуждите за препитание на народа ѝ, като за целта международната общност трябва да увеличи помощта за развитие и хуманитарната помощ.

 

Трето, важно е мирните преговори да се поддържат в правилната посока. Историческото статукво на светите места в Йерусалим трябва да се уважава, като трябва да се избягват прекомерни и провокативни думи и действия.

 

Си е добавил, че е необходимо да се проведе широкомащабна и по-влиятелна международна мирна конференция. „Това е необходимо, за да се създадат условия, които да подновят мирните преговори и да се положат реални усилия, за да се даде възможност на Палестина и Израел да живеят мирно рамо до рамо.“

 

Източник: Kompas

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!