Китай разработва връщащ се кораб, доставящ до седем астронавти в орбита

Китай разработва връщащ се кораб до Земята, способен да достави до седем астронавти в орбита. Той е от ново поколение ще има повече място за членовете на екипажа и товара. „Това ще разшири мащаба на пилотираната програма на Китай и ще бъде от полза за международното космическо сътрудничество“, каза Джоу Джиенпин, главен дизайнер на програмата. По думите му, в ход е и разработването на ракета носител от ново поколение, която ще има по-висока тяга и по-добра конфигурация. Очаква се ракетата-носител, заедно с кораб от ново поколение, да бъдат изстреляни още през 2027 г.

Междувременно, тази седмица Китай изстреля в космоса експериментален комуникационен сателит Longjiang-3 от космодрума Jiuquan.  Ракетата носител Kuaizhou-1A,  успешно изведе сателита в предварително зададена орбита.

Сателитът „Longjiang-3“ е предназначен за тестване на технологията за спътникови комуникации и дистанционно наблюдение. Kuaizhou-1A вече изпълни 20-ия си полет. Специализацията на ракетата с твърдо гориво е изстрелването на спътници с ниска орбита с тегло под 300 кг.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!