Ниски нива на безработица, а милиони американци гладуват. Даже всяко пето дете. Защо?

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Въпреки че е най-богатата страна в света по отношение на нетната стойност на имуществото (по данни от 2022 г.), САЩ продължава да се бори с глада.

Доклад на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) показва, че през миналата година повече от 44 милиона американци са били изправени пред глад, включително всяко пето дете. Програмите, които осигуряват храна на нуждаещите се бързо се изчерпват, тъй като цените в магазините за хранителни стоки изглежда няма да намалеят скоро, пише „Спутник“.

Днес изглежда, че все повече американци казват, че стандартът им на живот е по-лош, отколкото е бил този на родителите им, като по-голямата част от тях са представители на родените в началото на новото хилядолетие и на поколението преди тях, които са хората в най-добрите си години за работа. Според проучване, публикувано в неделя, 51% от хората на възраст между 30 и 64 години смятат, че техният стандарт на живот е по-лош от този на родителите им, както и 39% от хората на възраст между 18 и 29 години и 40% от хората на възраст над 65 години.

Когато бяха помолени да отговорят кога е бил „най-трудният икономически период“ за САЩ, много американци посочиха пандемията от Ковид-19.

Най-малко 51% от хората на възраст 65 и повече години твърдят, че затварянето заради пандемията е довело до най-тежки икономически затруднения, а 39% от всички анкетирани казват същото. И двете групи смятат, че пандемията е била много по-тежка от „Голямата рецесия“ от 2008-2009 г., както и от периода на голям недостиг на бензин и инфлация през 70-те години на миналия век.

Същевременно обаче данните показват ръст на работните места, повишаване на заплатите и стабилна икономика на потребление, като хората купуват рекордни количества летни пътувания, билети за концерти и празнични покупки. Докато се бори за преизбирането си, президентът Джо Байдън дори обяви това икономическо възстановяване за резултат от „Байдъномиката“ и отчаяно призова американците да възприемат тази идея.

Но американците, много от които изпитват затруднения да плащат за стоки от първа необходимост, не искат да чуят тези цифри.

Според проучването 85% от американците обръщат повече внимание на собствения си опит, отколкото тези, които обръщат внимание на националните данни (66%). Поне 72% обръщат внимание на хората, които познават лично, а 70% наблюдават бизнеса в своята община, за да преценят „силата“ на икономиката. Според отделно проучване от ноември 81% от регистрираните гласоподаватели оценяват икономиката като „добра“ или „лоша“.

А зашеметяващите 76% от американците твърдят, че доходите им не са в крак с инфлацията. В резултат на това „американската мечта“ се срина: 64% от американците вече вярват, че само висшата класа има шанс да „напредне“.

А много американци не са заинтересовани да чуят положителни новини, свързани с пазара на труда. През октомври американски телевизионен оператор установи, че положителните новини за пазара на труда в САЩ са накарали „много американци да се чувстват по-зле“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!