След Полша и Словакия, Унгария също блокира границата на Украйна с камиони. ВИДЕО

Унгарските превозвачи ще се присъединят към полските си колеги и ще блокират западната граница на Украйна от понеделник. Това се казва в изявление на Асоциацията на унгарските автомобилни превозвачи, пише UNIAN.

Унгарската полиция е разрешила провеждането на протеста на границата. Превозвачите ще започнат „демонстрация“ от унгарската страна на границата в близост до граничния пункт Захони-Чоп.

Не се посочва изрично как точно ще изглежда тази демонстрация, но се казва, че унгарците ще действат „подобно на това, което полските и словашките шофьори на камиони правеха през последните седмици„.

Полските превозвачи блокираха и военните доставки за Украйна

Исканията на унгарските превозвачи са същите като тези на поляците – връщане на системата за лицензиране на украинските превозвачи, работещи в ЕС.

Припомняме, че още от 6 ноември полските превозвачи блокираха контролно-пропускателните пунктове на границата на Украйна с Полша. Поляците са недоволни от голямата конкуренция, която украинските шофьори им създадоха на европейския пазар след миналогодишната отмяна на лицензионната система за украинците в ЕС. Поради тази причина обемът на украинския износ през Полша е намалял с 40%.

След полските и словашките шофьори на камиони блокират границата с Украйна

Подобна акция в общия участък на границата проведоха шофьори на камиони от Словакия за няколко дни. Те обаче заплашват да възобновят протеста, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Според руски медии исканията на унгарците са – да се лишат украинските превозвачи от преференциите, които им предоставя ЕС. Благодарение на които те са придобили конкурентно предимство. В резултат на това местните логистични компании търпят огромни загуби. Много от тях вече са на ръба на фалита.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!