Стачка на работещите в една от най-големите медии. Зоват света: Молим ви, СПРЕТЕ ДА НИ ЧЕТЕТЕ ЗА 1 ДЕН!

В най-големия сблъсък между ръководството на Washington Post и работниците от 70-те години насам репортерите и другите служители на авторитетния вестник обявиха 24-часова стачка след 18-месечни преговори, които не успяха да ги задоволят.

„Въпреки усилията, полагани в продължение на година и половина, ръководството на Washington Post отказа да преговаря добросъвестно за справедлив договор, който да е в крак с инфлацията и конкуренцията ни“, се казва в изявление на работниците на Washington Post, в което се обявява, че те излизат на протест, като стачката е в сила през целия четвъртък, от полунощ до полунощ.

В стачката се включат повече от 700 служители, заяви профсъюзът, „включително репортери, редактори, карикатуристи, видео журналисти, продавачи на реклама и шофьори“.

Недоволството на профсъюза включва „актуално възнаграждение, повишения, които да са в крак с инфлацията и конкурентите, политики за дистанционна работа, подкрепа за психичното здраве“.

В началото на ноември Post, който е собственост на милиардера и собственик на Amazon Джеф Безос, обяви, че бившият издател на Wall Street Journal Уилям Люис ще стане новият изпълнителен директор и издател на вестника. В същото време Post разкри, че тази година ще загуби 100 млн. долара и че ще съкрати броя на служителите си с около 10%, като целта е да приключи с около 940 журналисти.

Като се има предвид тежкото финансово състояние на Post, не е изненадващо, че само по отношение на заплащането разликата между позициите на профсъюза и компанията е огромна. Според гилдията работниците искат увеличение от 210 долара седмично и 4% годишно за три години, докато ръководството на Post предлага 21 долара на седмица, 2,25% през първата година и по 2% през втората и третата година от договора.

Профсъюзът помоли читателите на Washington Post не само в Америка, но и по целия свят да се присъединят към стачката чрез отворено писмо: „На 7 декември ви молим да уважите нашата стачка. В продължение на 24 часа, моля, не отваряйте или купувайте никакво съдържание на Washington Post. Това включва нашите печатни и онлайн новини, подкастове, видеоклипове и игри.

Вместо това споделете информация за нашата стачка и изпратете писмо до ръководителите на Post в подкрепа на хората, които осигуряват работата на тази институция.“

24-часовата стачка е най-голямата трудова акция срещу Washington Post след тази продължила 20 седмици – от октомври 1975 г. до февруари 1976 г.

Източник: Zerohedge

Превод: Десислав Григоров

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!