Компаниите едва започват надпреварата за изкуствения интелект

Според директор на Google Cloud надпреварата в областта на изкуствения интелект между компаниите, които интегрират тази технология, едва сега започва. В интервю за Business Insider Тарек Халил, директор за Близкия изток и Северна Африка, заяви, че сегашната конкуренция е „само началото“.

Светът на технологиите, особено Microsoft и Google, са вкопчени в надпревара във въоръжаването с изкуствен интелект от стартирането на ChatGPT на OpenAI миналата година. И двете компании произвеждат с бързи темпове продукти, задвижвани от изкуствен интелект, като обявяват подобни чатботове, търсене, задвижвано от ИИ, и асистенти на работното място.

Въпреки че има някои доказателства, че интересът на потребителите към изкуствения интелект започва да спада след интензивния едногодишен цикъл на раздухване на предимствата му, Халил заяви, че компаниите едва сега започват да интегрират технологията.

„Мисля, че бъдещето е много светло за изкуствения интелект, особено с инвестициите, които компаниите правят сега, не само от технологична гледна точка, но и от гледна точка на ресурсите и партньорствата“, каза той. „Засега само драскаме по повърхността. Моделите определено ще стават все по-добри в близко бъдеще, защото има много ангажименти на този фронт – правят се много инвестиции не само от страна на доставчика на технологии, но и от страна на крайния потребител, а също и от страна на партньорите“, добави той.

Следващите няколко години ще бъдат ерата на изкуствения интелект, смята Халил.

В разгара на надпреварата за изкуствен интелект Google представи Gemini – своя потенциален съперник на GPT-4 на OpenAI. По-усъвършенстван вариант ще бъде пуснат на пазара през следващата година.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!