И ДПС ще подкрепи правителство с първия мандат

До този момент сигурните гласове за кабинета "Габриел" са само 116

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви пред журналисти в парламента, че ДПС ще подкрепи правителство с първия мандат на ГЕРБ, защото „Движението са отговорна партия“.

„Ние се отнасяме много сериозно към тази тема. Разговорите и срещите продължават. Полагаме усилия за преодоляване на политическата криза в България, защото без изход от политическата криза, няма как да решаваме проблемите на хората“, добави Карадайъ.

Вчера, 18 май, във видеообръщение във фейсбук профила си, лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов също обяви, че парламентарната група на ИТН ще гласува в подкрепа на правителство с първия мандат на ГЕРБ.  Въпреки това броят на гласовете за одобрение на кабинета „Габриел“ няма да са достатъчни, защото са едва 116 от нужните поне 121.

Kritichno.bg припомня, че в началото на седмицата председателят на БСП Корнелия Нинова изненадващо се оттегли от преговорите. Това се случи само часове след пресконференцията на главния прокурор Иван Гешев.  Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов е категоричен от първия ден на 49-то НС, че няма да подкрепи мандат в ръцете на друга политическа сила, но ако такъв бъде връчен на неговата политическа формация е готов със списък от министри.

В тази ситуация, правителството „Габпиел“ може да мине, като такова на малцинството. Това може да се случи, ако  част от депутатите на партиите, които няма да го подкрепят не влязат в Пленарна зала за да свалят изкуствено кворума. 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!