Столтенберг: НАТО ще продължи да помага на Украйна въпреки съпротивата на някои страни

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в интервю за украинския телевизионен канал ICTV, че страните от Северноатлантическия алианс ще продължат да помагат на Украйна въпреки „особеното положение (отношение) на Унгария и Словакия и неотдавнашните политически промени в Нидерландия“.

В хода на разговора той беше попитан дали подкрепата за Украйна може да се нарече отслабваща в светлината на изявленията на унгарските и словашките власти, както и на победата на изборите в Нидерландия на фракция, която се противопоставя на военната помощ за Киев.

„Убеден съм, че съюзниците от НАТО ще продължат да оказват съществена и значителна подкрепа на Украйна“, каза той и добави, че съюзниците от алианса оказват помощ „не само на думи, но и на дело“.

Столтенберг обърна внимание и на ангажиментите на държавите от НАТО да прехвърлят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана и да създадат в Румъния център за обучение на украински пилоти за управление на изтребители F-16.

В началото на декември лидерът на Партия на свободата, която спечели парламентарните избори в Нидерландия, Герт Вилдерс, потвърди позицията си за спиране на оръжейните доставки за Украйна. Той изтъкна, че страната му вече изпитва недостиг на оръжия. В същото време медиите съобщават, че унгарският премиер Виктор Орбан и Вилдерс може да намалят или напълно да спрат финансирането на Украйна, както и да лишат Киев от възможността да стане член на Европейския съюз.

На 24 ноември, украинските медии заявиха, че Вилдерс ще причини на Украйна редица неудобства и че съюзът му с унгарския лидер Виктор Орбан и словашкия премиер Роберт Фицо може да повлияе на антируските санкции на Европейския съюз. Преди това, на 8 ноември, словашкото правителство не одобри предложението на предишния кабинет, който нареди да се изпрати още един пакет военна помощ на стойност 40,3 млн. евро на Украйна.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!