Нова схема за измами в WhatsApp в навечерието на Коледните празници

Измамниците са започнали да използват изкуствения интелект, за да генерират гласови съобщения и да ги изпращат на потенциалните си жертви в WhatsApp от името на техни познати. Петър Куценко, ръководител в компанията R-Vision, предупреди в понеделник, 4 декември, за тази и други схеми пред „Известия“. Като цяло това, което важи за Русия, напълно е в сила и за България, така че – внимавайте и ни се поддавайте на манипулации!

Според експерта, за да създаде правдоподобно гласово съобщение от името на някой потребител, измамникът се нуждае само от малък запис на гласа му. След това той може да генерира гласово съобщение и да поиска от познатите на този човек да му дадат пари назаем.

Die Welt: Изкуственият интелект като инструмент за крупни финансови измами

Измамниците продължават да използват схемата и с фалшиви анкети или искания за гласуване в онлайн конкурси. „Например, те искат да се гласува в конкурс за детето на роднина или познат, мотивирайки се с факта, че става въпрос за награда, която е под формата на пътуване на лагер за деца с придружител или други примамливи награди. Тази схема работи на принципа на пирамидата: една от жертвите несъзнателно въвлича познатите си в измамата, като изпраща зловреден линк под прикритието на надеждно съобщение“, заяви ИТ експертът.

Куценко допълни, че преди новогодишните празници рискът да станете жертва на подобни измамници се увеличава.

Мо Гаудат за опасността от ИИ: ChatGPT-4 стана 10 пъти по-интелигентен за месеци! ВИДЕО

Друг вид измама е изпращането на съобщения за участие в томболи със снимки на билети за новогодишни концерти или картички с коледни елхи. Измамниците предлагат да последвате връзка към външен портал и да опитате късмета си в тегленето на билети. ИТ специалистът предупреди, че ако потребителят отиде на фалшивия сайт и въведе данните си там, то той директно дава личните си данни на измамниците.

За да се предпазите от измамници, експертът препоръчва да не следвате непознати връзки. Освен това не трябва да прехвърляте пари по заявки в WhatsApp или в други предложения на телефона ви или в интернет.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!