Заради мигранти затварят ваканционните паркове във Великобритания?

Ваканционните селища и къмпинги в Обединеното кралство бяха обявени за затваряне с незабавно действие в четвъртък, което породи опасения, че местата ще бъдат използвани за настаняване на голям брой имигранти търсещи убежище, пише Remix News.

Операторът на ваканционни паркове Pontins разкри, че два от курортите му – Prestatyn в Северен Уелс и Camber Sands в югоизточното английско графство Източен Съсекс – ще затворят врати, и се извини на всички клиенти, чиито резервации ще бъдат анулирани, а парите им възстановени. Очаква се този ход да доведе до съкращаване на стотици работни места.

Подобни неочаквани затваряния на ваканционни лагери и хотели във Великобритания имаше през последните години малко преди обявяването на договорите със Serco, подизпълнител на Министерството на вътрешните работи, отговарящ за осигуряването на жилища за наплива от кандидати за убежище, пристигащи в Обединеното кралство.

Новината предизвика вълнения в социалните медии, поради опасенията, че обектите ще бъдат използвани за настаняване на мигранти, и местните политици се свързаха с тях, за да отговорят на тези опасения.

В четвъртък Джеймс Дейвис, депутат от Консервативната партия от Вейл ъф Клуид, където се намира паркът в Prestatyn, разкри, че е „потърсил и получил потвърждение от Министерството на вътрешните работи, че няма намерение да използва обекта за настаняване на лица, търсещи убежище“, и заяви, че е разтревожен за „всички служители, засегнати от закриването“.

Мнозина от хората обаче се съмняват в дадените им уверения.

Министерството на вътрешните работи в миналото се е опитвало да придобие обекти на Pontins. През февруари тази година компанията отложи плановете си за промяна на предназначението на един от ваканционните паркове на компанията, разположен в Айнсдейл, Северозападна Англия, след като местните жители подадоха възражения относно достъпа и въздействието върху туризма в района.

По това време вестник Guardian съобщава, че „министърът на имиграцията Робърт Дженрик търси големи обекти, включително бивши университетски общежития, ваканционни паркове като тези на Pontins и излишни военни обекти“ за настаняване на мигранти, след като правителството обеща да намали тежестта за данъкоплатците, която е близо 7 млн. паунда на ден за настаняване на новопристигналите в хотели на територията на цялата страна.

Pontins е собственост на Britannia Hotels, за която вестник Daily Mail съобщи още през юни, че е сключила множество изгодни договори за настаняване на лица, търсещи убежище, финансирани от данъкоплатците. Знае се, че поне 17 от 60-те обекта в портфолиото ѝ са блокирани от Министерството на вътрешните работи за настаняване на имигранти.

През юни Telegraph разкри, че в Britannia Hotels е настанен всеки десети от всички търсещи убежище във Великобритания, като по този начин Pontins печели повече от 100 000 паунда на ден. Основател и собственик на компанията е Алекс Лангсъм, когото неслучайно наричат „Краля на убежището“. Нито той, нито Министерството на вътрешните работи е опровергало публично твърденията, че затворените паркове на Pontins ще бъдат използвани за настаняване на имигранти.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!