След мощен трус от 7,5 по Рихтер още 15 вторични от 6,4 удариха Филипините

Земетресение от 7,5 по Рихтер удари Филипините. Това показва справка в Европейско-средиземноморски сеизмологичен център. 

Първият трус е с дълбочина 63 км и е станал на о. Минданао.

След земетресението от 7,5 по скалата на Рихтер, което беше регистрирано на 2 декември, в същия район са регистрирани над 15 труса с магнитуд от 5,5 до 6,4 по скалата на Рихтер.

Последният трус е на 145 км югоизточно от Бутуан, на 52 км североизточно от Бислиг. Трусът е на дълбочина 18 км., в 02:09 часа местно време (20:09 часа българско време).

Филипинската сеизмологична агенция PHIVOLCS съобщава по-рано, че цунами може да удари Филипините с „животозастрашаващи височини на вълните“, но след констатиране на малки вълни около 3 сутринта в Манила, институтът каза , че заплахата „до голяма степен е подминала Филипините“.

Японският телевизионен оператор NHK съобщи, че вълните цунами с височина до един метър се очаква да достигнат западното крайбрежие на Япония малко по-късно до 1:30 часа местно време сутринта в неделя.

Японската метеорологична агенция издаде предупреждение за цунами за тихоокеанското крайбрежие на Япония, от региона Миякоджима-Яеяма до префектура Чиба.

Крайбрежните райони в Миякоджима и Ишигаки в префектура Окинава в Япония бяха наредени да се евакуират.

Американската система за предупреждение за цунами съобщи също, че са възможни незначителни колебания на морето около Северните Мариански острови, на повече от 1500 мили източно от земетресението в Минданао, но че заплахата от цунами е преминала .

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!