Amazon плати акт за загинал служител от едва… $7000

В следобеда на 8 май 20-годишният Кейс Грюсбек се опитва да разчисти горния конвейер за пакети в дистрибуторския център на Amazon във Форт Уейн, Индияна. Той се повдига с лифт, но в един момент главата му е блъсната от конвейера и попада в капана на машината и бива заклещен смъртоносно. След 11-седмично разследване служителите по безопасността в Индиана установиха, че Amazon не е успяла да осигури работно място „без признати опасности, които са причинили или могат да причинят смърт“ и издадоха акт за нарушена безопасност, пише Washington Post.

Наказанието? Глоба от 7000 долара – максималната в Индиана.

Вторият по големина частен работодател в Съединените щати Amazon е подложен на безпрецедентен контрол заради високия брой наранявания в складовете си, тъй като множество правителствени агенции алармират за ергономичната безопасност. Случаи като този на Грюсбек обаче разкриват ограничената способност на щатските и федералните регулатори на безопасността да налагат ефективни санкции или да налагат политики за безопасност на мощни корпорации като Amazon, чиято печалба за последното тримесечие е 9,9 млрд. долара.

„Няма реален финансов стимул за работодател като Amazon да промени работната си среда, за да я направи по-безопасна.“казва Стивън Вагнер, адвокат от Индиана, който се застъпва за по-благоприятни за работниците закони в щата.

Фаталният инцидент с Грюсбек се случи в момент, когато регулаторните органи по безопасността в цялата страна бяха увеличили броя на разследванията на практиките за безопасност на Amazon. През 2021 г. работниците на фирмата са получили сериозни наранявания по-често, отколкото други в същия бранш, съобщава The Washington Post, въпреки че компанията оспорва тези данни и твърди, че оттогава показателите ѝ за безопасност са се подобрили.

От 2022 г. насам Федералната администрация за безопасност и здраве при работа е подала множество жалби за нарушения на правилата за безопасност срещу Amazon, като е глобила компанията с над 270 хил. долара.

„Мислите ни продължават да са със семейството и екипа на нашия служител на обекта“, заяви в имейл говорителката на Amazon Морийн Линч Вогел. „След трагедията незабавно затворихме обекта, уведомихме Министерството на труда в Индиана и започнахме да съдействаме на разследването.“ Вогел също така заяви, че обучението на Грюсбек е било актуално и че по време на злополуката той е носил необходимото оборудване за безопасност.

По отношение на данните за безопасността на Amazon във Вашингтон Вогел заяви, че обвиненията „са неточни и не отразяват реалното състояние на безопасността в Amazon“. „Истината е, че ние винаги инвестираме в безопасността и усилията ни дават резултат“, каза тя.

Грюсбек завършва гимназия „Уейн“ през 2021 г. Той умира 10 дни преди 21-ия си рожден ден, малко повече от година след като баща му, Гари, умира от рак на стомаха, оставяйки майка му, Трейси, сама. Тя отказва да коментира за тази статия, докато държавата обработва искането ѝ за обезщетение. Според законите на Индиана тя може да има право на две трети от заплатата на сина си в продължение на 10 години, както и на разходите за погребение, ако успее да докаже, че е била поне частично зависима от него.

Грюсбек не е първият служител на „Амазон“, който умира по време на работа в Индиана. През 2017 г. 59-годишен мъж беше смазан смъртоносно от мотокар в склад на Amazon в Плейнфийлд. Здравният инспектор на Индиана, който разследва инцидента, първоначално установява, че Amazon е извършила четири сериозни нарушения на безопасността и глобява компанията със 7000 долара за всяко от тях – общо 28 хил. долара.

През 2016 г. съпругът на Джолда Фишер, Майрон, умира, докато работи по поддръжката на хотел в Марион, Индиана. Служителите по безопасност на труда посочват хотела с четири нарушения на безопасността и му налагат глоба от 2400 долара. Но Джолда била шокирана да научи, че законът ѝ пречи да заведе дело срещу работодателя на съпруга ѝ. „Те бяха причината за смъртта му и аз не можех да направя нищо“, казва тя пред вестника. Макар че „парите няма да го върнат“, тя каза, че едно съдебно споразумение би ѝ донесло удовлетворение от това, че хотелът е имал финансов стимул да подобри дейността си. „Това щеше да накара нещата да се променят“.

Когато бяха потърсени за коментар за настоящата статия, от Министерството на труда на Индиана посочиха своето съобщение за пресата относно постигнатите резултати: „Виждаме тези стъпки, които работодателите продължават да правят за подобряване на здравето и безопасността на работното място като цяло. Министерството на труда на Индиана ще продължи да работи с компаниите в щата, за да насърчи тази тенденция.“

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!