Die Welt: Изкуственият интелект като инструмент за крупни финансови измами

Изкуственият интелект се развива със светкавична скорост и този напредък не само ще промени нашата реалност, но и може да накара мнозина да изгубят всичките си спестявания, смята експертът по киберпрестъпления Марк Майш, който работи и като адвокат, помагащ на жертвите да възстановят загубените си спестявания, след като са станали жертва в мрежата.

В интервю за германския вестник Die Welt той предупреди, че властите ще бъдат безсилни да спрат тази нова вълна от престъпления, при която престъпниците ще използват инструменти на изкуствения интелект, за да измъкнат потенциално милиони от парите на жертвите.

Изкуственият интелект е чудесен инструмент, но, разбира се, киберпрестъпниците го използват и за създаване на фишинг имейли, за да накарат ChatGPT да напише зловреден код, който може да бъде използван веднага. Все още не сме говорили за дълбоките фалшификати и гласовия фишинг, т.е. за пресъздаването на лица и гласове. В момента сме свидетели на началото на революционно развитие в областта на киберпрестъпността. Догодина и следващата година това ще достигне съвсем ново ниво“, каза Майш.

С помощта на инструментите на изкуствения интелект киберпрестъпниците може да използват нов, машинно написан код за кражба на лична информация или масово хакване на акаунти. Навлизането на инструменти за имитация на глас с изкуствен интелект може също така да позволи на хакерите да заобикалят системите за гласово удостоверяване или да измамят членове на семейството да изпращат пари.

През последното десетилетие киберпрестъпността се разрасна и европейците все по-често стават мишена на крадците. Още през 2021 г. Федералната служба за информационна сигурност на Германия (BSI) съобщи, че киберпрестъпността в Германия е по-висока от всякога.

Майш казва, че киберпрестъпните банди всъщност набират нови служители открито на публични уебсайтове. Той посочва, че дори любовните измами вече могат да станат автоматизирани и да се насочват към хиляди хора едновременно с помощта на чатботове с изкуствен интелект, като добавя, че „това е по-изгодно, защото любовният измамник вече не трябва да се посвещава изцяло на един човек и да го кара да плаща, а може да мащабира и автоматизира измамата си и да я прави десетки пъти едновременно“.

Експертът по киберпрестъпност предупреди, че един от основните проблеми е глобалният характер на киберпрестъпността. Наскоро един от клиентите на Майш е бил ограбен с 800 хил. евро, а полицията по същество е прекратила разследването.

„В преписката има заповед за прекратяване, в която по същество се посочва, че опитът показва, че извършителите живеят в чужбина и поради това е трудно да бъдат заловени, и че не може да се направи много по случая. Написах на прокурора, че не може така да се прекрати разследването, че сумата на щетата, която е почти един милион евро, изобщо да не се разследва. Прокурорът можеше веднага да каже: Наказателният кодекс не се прилага в интернет“, казва той пред Welt.

В много случаи полицията просто не разполага с експертни познания или ноу-хау, за да разследва правилно киберпрестъпленията. „Имам чувството, че нашата полиция е недофинансирана и се прави твърде малко за засилване на международното сътрудничество между правоприлагащите органи“.

„Някога се ограбваше банка, имаше сейф, охрана и червен бутон, а след това идваше полицията. В интернет банковите клиенти биват подлъгвани да прехвърлят парите сами. Преди имаше измами с кредитни карти, но днес те включват всички форми на предварително плащане чрез фалшиви магазини. Това се случва постоянно и за съжаление полицията често е безсилна“, заключава Марк Майш.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!