Bild: Идва ли Nexit? Герт Вилдерс иска Нидерландия вън от ЕС

Това ще бъде много силен политически удар за Европейския съюз! Само си представете: след британците и техния Brexit Европа може да загуби следващата държава. 60-годишният десен политик и победител в изборите Герт Вилдерс призова за Nexit – оттегляне на Нидерландия от ЕС – по време на предизборната си кампания, пише немското издание Bild.

Поглед към миналото показва, че намеренията му са сериозни. През 2016 г. той не на шега внесе в местния парламент предложение за референдум за Nexit. Но се провали с гръм и трясък, след като само 14 от 150-те депутати гласуваха в подкрепа на плана му тогава.

Герт Вилдерс може да започне следващия си опит още сега. Но за да се осъществи изобщо Nexit, той трябва да преодолее няколко препятствия.

► Първо препятствие: нов опит за Герт Вилдерс има смисъл само ако той успее да създаде управляваща коалиция и стане министър-председател.

► Второ препятствие: предложението му трябва да намери необходимото мнозинство в парламента.

► Трета стъпка: мнозинството от нидерландските граждани ще трябва да се съгласят с Nexit, а това е малко вероятно, поне при сегашното положение на нагласи на хората в страната. В последното проучване на Евробарометър 77% от гражданите се идентифицират с ЕС, което е доста над средното за ЕС – 72%. Ако все пак настроенията се наклонят в полза на излизане от ЕС, съществува риск от значителни отрицателни последици за Германия и Европа.

С Нидерландия ЕС ще загуби един от нетните си донори. Според IW Köln страната е била един от най-големите вносители в бюджета на ЕС през 2022 г. с бюджетен баланс от 3,2 млрд. евро.

Икономиката ще пострада в резултат на търговските ограничения – подобно на бизнес отношенията с Обединеното кралство след Brexit. Според Федералната статистическа служба вносът и износът на стоки към Великобритания е намалял от 129,4 млрд. евро през 2015 г. (една година преди референдума) до 106,1 млрд. евро през 2022 г.

Проучване на KPMG във Великобритания показа, че компаниите страдат от значително увеличени разходи за администрация (46%), логистика (43%), мита и такси (36%), финансиране (24%) и ИТ корекции (23%) – това би се очаквало и в случай на Nexit.

По всяка вероятност Нидерландия ще трябва да премине от евро към гулден. Това означава, че когато пътуват до съседни страни, нидерландците ще трябва да сменят пари в обменното бюро – включително и да загубят от обменния курс при конвертиране.

Митата ще оскъпят не само за прочутото холандско сирене за европейските купувачи, но и зеленчуците (пазарният дял на вносните домати, в Германия например, варира между 50 и 60%).

На границите ще има задръствания – ще бъде въведен граничен контрол. Възможно е личната карта вече да не е достатъчна – както в Обединеното кралство – за влизане в страната ще се изисква паспорт.

► Всеки, който желае да работи дългосрочно в Нидерландия, може да се наложи да кандидатства за виза, тъй като свободата на движение ще бъде ограничена в резултат на напускането.

► И като стана дума за Brexit: нови преговори за напускане биха били кошмар за ЕС, дори само защото опитът с британците показва, че политическата способност за действие е била парализирана в продължение на години.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!