Русия ще изгражда рафинерия в Мали за добив на до 200 тона злато годишно

Властите на Мали обявиха подписването на споразумение с Русия за изграждане на рафинерия за злато в столицата на страната Бамако, съобщава Анадолската агенция.

Двете страни са подписали няколко споразумения и продължават да поддържат двустранни отношения, включително изграждането на рафинерия за злато с капацитет 200 тона годишно, която ще е най-голямата в Западна Африка.

Меморандумът е валиден за период от четири години, според информация, съобщена късно във вторник от министъра на икономиката и финансите Алусени Сану, който беше интервюиран от националната телевизия на страната ORTM.

Проектът трябва да даде възможност „не само да се контролира цялото производство на злато, но и да се прилагат правилно всички данъци и мита“, каза той.

Мали, един от най-големите производители на злато в Африка, е произвела 72,2 тона злато през 2022 г., което представлява увеличение от 8,4% спрямо 2021 г., според статистическата агенция на Мали.

Златото съставлява около една четвърт от фискалните ресурси на Мали, което я прави една от водещите страни-производителки на злато на континента. По-голямата част от златото на Мали се изнася за Южна Африка, следвана от Швейцария и Австралия.

Отношенията между Мали и Русия се засилиха през последните години, особено след преврата на 24 май 2021 г. и изтеглянето на френските сили от операция „Бархан“ през 2022 г.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!