Доклад та ОССЕ и OIDAC Europe: Нараства насилието срещу християни в Европа

В два отделни доклада, публикувани наскоро от Обсерваторията за нетолерантност и дискриминация срещу християните в Европа (OIDAC Europe) и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), се отбелязва тревожно нарастване на насилието срещу християни в Европа, съобщава ReMix.

Данните показват, че броят на нападенията срещу християни през 2022 г. година се е увеличил с 44% в сравнение с 2021 г. По-специално, драстично нарастват палежите на християнски институции, като броят им се е увеличил със 75% на годишна база. Само в Германия са регистрирани общо 231 нападения.

Максимилиан Крах, член на Федералния изпълнителен съвет на опозиционната партия „Алтернатива за Германия“ и един от кандидатите на партията в кампанията за европейските избори през 2024 г., изрази своята загриженост във връзка с констатациите в докладите.

„Съобщенията за увеличаване на броя на нападенията срещу християни в Европа сами по себе си са тревожни. Слабото отразяване в пресата обаче сигнализира и тревожното невежество от страна на политическия и медийния мейнстрийм. Цялата реторика за толерантност е безполезна, ако не се отнася и за християните. Защо е това оглушително мълчание?“, пита Максимилиан Крах.

„Може би това е свързано с факта, че твърде често антихристиянските нападения идват от леви идеолози или от хора, които твърдят, че търсят защита“, добави той и изрази ангажимента на партията си да повишава осведомеността по този въпрос.

По-рано тази година двама сирийски братя, арестувани в Германия по подозрение, че са подготвяли радикално ислямистко терористично нападение, са обсъждали планове за взривяване на пълна с хора шведска църква, а през март при масова стрелба в църква в Хамбург бяха убити няколко посетители в храма.

През януари нелегален марокански мигрант нахлува в църква в Алхесирас, Испания, въоръжен с мачете, и намушква свещеника във врата. След това нападателят отива в друга църква, където напада свещеник, преследва жертвата си, докато тя се опитва да избяга, и му нанася смъртоносна рана на градския площад.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!