Риши Сунак: Използвайте изкуствен интелект и наука, за да сложим край на недохранването

Британският министър-председател Риши Сунак заяви в понеделник, че Обединеното кралство. създава нова научна инициатива, за да помогне за разработването на устойчив на наводнения ориз, устойчива на болести пшеница и други култури, които са по-издръжливи на изменението на климата, съобщи Асошиейтед прес.

Към Сунак се присъединиха министри, дипломати и филантропи от около 20 държави по време на еднодневната среща на върха за глобалната продоволствена сигурност в Лондон, на която той призова световните лидери да използват изкуствения интелект и други авангардни технологии, за да сложат край на недохранването по света.

Сунак заяви пред делегатите, че е необходима „фундаментална промяна“, за да се посрещне кризата с продоволствената сигурност, която се влошава от изменението на климата. Той се спря на ролята на науката и заяви, че Обединеното кралство ще създаде „виртуален научен център“, който ще свързва международни изследователи, работещи по по-устойчиви култури. Центърът във Великобритания ще бъде част от глобално партньорство за научни изследвания, известно като CGIAR.

„Изменението на климата, конфликтите и нарастването на населението водят до все по-големи предизвикателства пред доставките на храни“, казва Сунак. „Ето защо се нуждаем от коренна промяна в подхода към продоволствената сигурност, като се съсредоточим върху дългосрочни решения, за да спрем продоволствените кризи, преди да са започнали. И трябва да използваме цялата мощ на науката и технологиите, за да гарантираме, че доставките са устойчиви на заплахи като конфликти, суша и наводнения.“

Събитието се организира съвместно от Сомалия и Обединените арабски емирства, както и от Фондация „Детски инвестиционен фонд“ и Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“.

Срещата на върха съвпадна с публикуването на „обновената“ стратегия за развитие на Обединеното кралство, насочена към премахване на крайната бедност и справяне с изменението на климата и загубата на биологично разнообразие. В документа се казва, че „Великобритания ще харчи по-разумно, като заделя средства за подпомагане на страните да укрепят защитата си срещу природни бедствия, ще набира повече средства от частния сектор за развитие и ще изгражда „взаимно уважителни“ отношения с развиващите се страни.“

„Днешният отговор не може да се състои в това богатите страни да се развиват за сметка на другите“, пише в увода министърът на външните работи Дейвид Камерън. „Трябва да работим заедно като партньори, като оформяме разкази, които развиващите се страни да възприемат и реализират.“

На мястото на конференцията в Ланкастър се събраха активисти от организацията „Медицинска помощ за палестинците“, които призоваваха за прекратяване на огъня във войната между Израел и Хамас, за да се доставят спешно необходимите храни и хуманитарна помощ в Газа.

„Хубаво е, че се говори за решаване на проблема с прехраната и сигурността в света. Но ако искат да направят това сериозно, те не могат да пренебрегнат ситуацията в Газа, където 2,3 милиона души са изложени на риск от гладна смърт“, заяви изпълнителният директор на групата Мелани Уорд.

„Заради обсадата, която е наложена на Газа, количеството помощ, което е получено през последния месец, е достатъчно само за около два нормални дни в Газа. Така че по-малко от 10% от храната, необходима за поддържане на живота на хората в Газа, действително достига до тях.“

Сунак призова Израел да се съгласи на „спешни и съществени хуманитарни паузи“ за доставка на храна, гориво и лекарства. „Ситуацията на място е наистина трагична и продължава да се влошава“, каза той.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!