Страните от ЕС са закупили руски втечнен природен газ за рекордните над 6,1 млрд. евро от януари до септември

Държавите членки на Европейския съюз, включително Естония, Литва, Франция, Испания и други, са закупили руски втечнен природен газ на стойност 6,1 млрд. евро през първите девет месеца на 2023 г., въпреки намеренията си да се откажат от закупуването на руско гориво, съобщава вестник The Telegraph, позовавайки се на данни на Евростат.

В списъка на страните, които купуват руски газ през 2023 г., Испания и Франция заемат съответно второ и трето място след Китай, съобщи вестникът в събота. От януари до септември Испания е закупила руски газ на стойност 1,8 млрд. евро, а Франция – руски втечнен природен газ на стойност 1,5 млрд. евро, следвана от Белгия с 1,36 млрд. евро, се казва в доклада.

Доставките на руски втечнен природен газ, заедно с топлото време и високите нива на нагнетяване на газ в подземните хранилища на ЕС през 2022 г., доведоха до рекордно запълване на газовите хранилища на блока на 99,63% в началото на отоплителния сезон, съобщава вестникът.

От началото на руската специална военна операция в Украйна през февруари 2022 г. Европейският съюз търси начини да ограничи зависимостта си от руското гориво. В рамките на тези усилия блокът увеличи сътрудничеството си в областта на енергетиката с редица държави, включително САЩ, Алжир и Нигерия, като се фокусира по-специално върху вноса на втечнен природен газ.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!