Най-малко 31 бебета са били евакуирани от болница Ал-Шифа

Най-малко 31 бебета са били евакуирани от болница Ал-Шифа в северната част на Ивицата Газа. Това беше потвърдено от ръководителя на главния отдел на болниците на Министерството на здравеопазването на анклава Мохамед Закут в интервю за телевизионния канал Al Arabiya.
Според него става дума за преждевременно родени бебета.

На свой ред Палестинското общество на Червения полумесец потвърди факта за евакуацията на деца. „Днес екипажи на линейки от Палестинското общество на Червения полумесец, заедно със Световната здравна организация [СЗО] и Службата на Върховния комисар на ООН по хуманитарните въпроси (OCHA), успяха да евакуират 31 недоносени бебета от болница Ал-Шифа. Те бяха транспортирани на юг [Газа], за да бъдат откарани в болница в Обединените арабски емирства (ОАЕ)“, се казва в изявление на организацията, публикувано на официалната й страница в социалната мрежа X (бивш Twitter).

По-рано в неделя СЗО съобщи, че повече от 300 души, включително 32 бебета в критично състояние, все още остават в болница Ал-Шифа. Според организацията по-голямата част от пациентите на ал-Шифа имат различни наранявания на крайниците, включително 29 души, които не могат да се движат без медицинска помощ. Много рани се инфектират поради липсата на антибиотици и лошата санитарна обстановка в болницата. Беше отбелязано, че СЗО и партньорите „спешно разработват план за незабавна евакуация на останалите пациенти, персонал и техните семейства“.

Израелските военни започнаха нападение срещу болницата Ал-Шифа сутринта на 15 ноември, където според тях се намира главният команден щаб на палестинското радикално движение Хамас.

ЦАХАЛ каза още, че под медицинския център има няколко подземни комплекса и тунел, където се крият около 200 радикали и се държат заложници, отвлечени при атаката на 7 октомври. Военните съобщиха, че при обиски в болничния комплекс са открити вход на тунел и кола с оръжие.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!