Борисов философски: Евроатлантаизъм стана трудна за преглъщане дума. И в „сглобка“ няма нищо добро

Повече не трябва да ни наричате „сглобка“. Не виждам в тази дума „сглобка“ нищо рационално, нищо добро за хората. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на Националното съвещание на партията, което се провежда във Велико Търново, предаде „Фокус“.

„Вчера си дадох сметка, че тази (бел. от ред. – дума) „евроатлантаизъм“, станала трудна за преглъщане дума, ако днес не кажем „Тръгваме си“, стои това, защото днес светът е толкова сложен. В момента – война в Украйна, в Израел, напрежение по много фронтове“, обясни Борисов.

По думите му единствената причина ГЕРБ да крепи правителството е евроатлантическата ориентация, която България има, каза още той.

„Проблемът на ГЕРБ е идеологията на ГЕРБ. И затова хората ви избраха или по симпатии, или по инстинкт, защото в последните три години не успяхте да направите нищо. Това, което е направено е благодарение на управлението на ГЕРБ„, добави той.

Борисов също коментира проектобюджета за следващата година. По думите му в миналото ГЕРБ е държала дефицитът около 0% или на излишък. Според него параметрите му са „нереалистично надути“.

Според лидера на ГЕРБ има „страховит медиен двоен аршин“. „Когато Ицо Хазарта каже едно за вас е окей, но ако го каже наш опонент, каквато е Ваня Григорова, това е трагедия“, обърна се той към медиите и допълни: „Представя ви се един бюджет, който абсолютно нереалистично е надут“. „Забравихте ли, когато държахме дефицита на нула и вие ни питахте за постните пици“, попита Борисов медиите.

„Сега какво се случва – представя ви се един бюджет, който е нереалистично надут. 3% са точно трите главни пътя. Все едно тези са взети и са махнати. Сега към този раздут дефицит се прибавят прогнозни, големи, събираеми суми – до 40 милиарда„, заяви той.

„Най-правилното е бюджетът да се преработи на истинските приходи, които се очакват“. Борисов запалши, че ако това не се случи, първата политическа сила ще оттегли подкрепата си.

Аз съм абсолютно спокоен, че бюджет в парламента може да се приеме и без ГЕРБ. Така са се сглобили партиите по места. Ако в този бюджет няма политиките на ГЕРБ, поименно изписани – за Монтана – това, за Велико Търново – това. Аз знам какво казва парламентарната група с тази заплаха, но аз ще се присъединя към нея„, каза още той.

„Тези избори показаха, че 2:1 хората вярват на нас. Ако не можем да управляваме поради недостига, който имаме в парламента, това не ни дава право да предаваме хората, които са гласували за нас“, каза още той.

Две неща могат да изкарат ГЕРБ от съвместното управление. Това е бюджета, ясно го завих, и второто е корупцията. Управлявайте, но не искаме да носим тези негативи с вас. С една дума – ние ще продължим да се борим с корупцията, която насаждат„, добави Борисов.

Източници: Фокус, БТА

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!