Макрон остро на Израел: Да спре да убива малки деца и жени в Газа! Нетаняху му отговори

Макрон

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че „Израел трябва да спре да убива малки деца и жени в Газа“. В ексклузивно интервю за ВВС в Елисейския дворец Макрон заяви, че няма „никакво оправдание“ за бомбардировките, и че прекратяването на огъня би било от полза за Израел.

Въпреки че признава правото на Израел да се защитава, „ние ги призоваваме да спрат бомбардировките“ в Газа, категоричен е той.

Но Макрон също така подчертава, че Франция „ясно осъжда“ „терористичните“ действия на ХАМАС“.

Франция, подобно на Израел, САЩ, Обединеното кралство и други западни държави, счита ХАМАС за терористична организация, припомня британската медия.

На въпроса дали иска и други лидери, включително в САЩ и Обединеното кралство, да се присъединят към призивите му за прекратяване на огъня, той отговоря: „Надявам се, че ще го направят.“

Израел заявява, че атакува военни цели в съответствие с международното право и предприема мерки за намаляване на цивилните жертви, като например отправя предупреждения преди ударите и призовава хората да се евакуират.

В речта си ден след конференцията за хуманитарна помощ в Париж, посветена на войната в Газа, Макрон заяви, че „ясното заключение“ на всички правителства и агенции, присъствали на тази среща на върха, е, че „няма друго решение освен първо хуманитарна пауза, преминаване към прекратяване на огъня, което ще [ни] позволи да защитим… всички цивилни, които нямат нищо общо с терористите„.

„Де факто, днес се бомбардират цивилни граждани. Тези бебета, тези жени, тези възрастни хора са бомбардирани и убити. Така че няма причина за това и няма легитимност. Затова призоваваме Израел да спре.“

Макрон допълва, че не е негова ролята да преценява дали е нарушено международното право.

Споделяме болката на Израел

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху реагира бързо на коментарите на Макрон, като заяви, че държавите трябва да осъдят ХАМАС, а не Израел.

Престъпленията, които ХАМАС [извършва] днес в Газа, ще бъдат извършени утре в Париж, Ню Йорк и навсякъде по света„, се посочва в изявление на кабинета на Бенямин Нетаняху.

В обширно интервю в края на първия ден от ежегодния Парижки форум за мир президентът Макрон също така обсъди и дръги въпроси:

Опасенията от преливане на насилието от Близкия изток във Франция, като призовава гражданите от всички вероизповедания да бъдат „единни срещу антисемитизма“

Източник: Фокус

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!