Пеевски: Митрофанова се държи арогантно и нагло. Имперският стил е неприемлив. Цеков да заведе дело за собствеността на Руската църква

В позиция на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски се казва, че руският посланик Елеонора Митрофанова се даржала „арогантно и нагло“ при отварянето на Руската църква днес. Той заявява, че българската страна, няма да остане безучастна и призова министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков незабавно да заведе дело за собствеността на храма.

Ето и целия текст на позицията на Пеевски:

Днес бяхме свидетели на арогантно и нагло поведение от представител на чужда държава – руския посланик Митрофанова. Представител на чужда държава, който си позволява да заключва и отключва християнски православен храм, да дава оценки на правовата държава и нейните държавни органи и да поставя под въпрос способността на институциите да защитят интересите на българските граждани, да назидава и разпорежда.

Елеонора Митрофанова, посланик на РФ в България

Като политици не можем да останем безучастни към опитите България да бъде отклонена от посоката, която пое преди 34 години.

Този имперски стил на действие е неприемлив и призоваваме настоятелно министъра на регионалното развитие и благоустройството незабавно да заведе дело за собствеността на храма, тъй като има събрани безспорни доказателства за това, че църквата „Св. Николай Мирликийски – Чудотворец“ е българска. Единствено като атакуват по съдебен път претенциите на руската държава към собствеността на църквата, българските институции ще защитят обществения интерес.

Руската църква в София

Отново напомняме, че няма да допуснем про-Путин агенти да заключват български православни храмове. Църквата е на миряните, на българските християни.

В евроатлантическа България не може да се допусне вмешателства, които ощетяват хората и застрашават демокрацията.

Още веднъж настояваме Народното събрание с голямо мнозинство да отнеме дерогацията на „Лукойл“, защото това само ощетява българските граждани и бизнеси и финансира войната в Украйна.

Отношението на парламентарните партии към тези въпроси ще е тест за тяхната ценностна ориентация – евроатлантизма или пропутинизма. Ние от ДПС винаги сме отстоявали неотклонно евроатлантизма на България“, пише в официална позиция Делян Пеевски.

КритичноБГ припомня, че вчера говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова излезе с остро обръщение, публикувано в нейния канал в Телеграм, за това, че „главният прокурор на България (Борислав) Сарафов съобщи, че са открити „обстоятелства“, за които се твърди, че позволяват да се внесе иск в съда за признаване на собствеността на българската страна върху църквата „Свети Николай Чудотворец“ в София“.

В нея тя казва:

„…Както често се случва в либералната общност, която би трябвало да се основава на принципите на свободата, равенството пред закона, отчитайки мнението на мнозинството и малцинството, в изработването на политическата поръчка се включи прокуратурата, която всъщност обслужва интересите на властовия елит.

В резултат на това се стигна до ситуация, в която в разрез с логиката и закона се измисля псевдоправно основание за конфискуване на руски обект. Всичко: история, закони, документи, правосъдие, логика – всичко крещи, че българските власти извършват беззаконие и се държат кощунствено.

Считаме, че заплахата за узурпиране на храма е открита проява на враждебност, грубо нарушение на моралните устои, правните норми, включително и на задълженията на София по Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и Република България от 4 август 1992 г.“

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!