Al Arabiya: Най-малко 3 болници са атакувани от Израел тази нощ. 18 от 35 в Газа не работят

Представители на Газа съобщиха, че в петък Израел е нанесъл въздушни удари по най-малко три болници или в близост до тях, което допълнително е застрашило здравната система, задъхваща се от хиляди жертви и хора, разселени от войната на Израел срещу Хамас в палестинския анклав, пише Al Arabiya.

„През последните часове израелската окупация нанесе едновременни удари по няколко болници“, заяви говорителят на Министерството на здравеопазването на Ивицата Газа Ашраф Ал-Кидра пред телевизия Al Jazeera. Кидра каза, че Израел е атакувал двора на най-голямата болница в град Газа „Ал Шифа“ и че има жертви, но не даде подробности за броя им. Израел твърди, че Хамас има скрити командни центрове и тунели под „Ал Шифа“, но Хамас отрича тези твърдения.

Болницата „Ал Шифа“ в Газа, 3 ноември 2023 г.

Израелските военни не коментираха веднага изявлението на Кидра, което Ройтерс не можа да провери по независим начин. В резултат на продължаващата вече месец израелска военна кампания за унищожаване на Хамас, последвала нападението на бойците срещу Южен Израел на 7 октомври, болниците в Газа изпитват затруднения, тъй като липсват медицински консумативи, чиста вода и гориво за захранване на генераторите за електричество. Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че 18 от 35-те болници в Газа и 40 други здравни центрове не работят поради щети от бомбардировките или липса на гориво.

Палестинските медии публикуваха в петък видеоматериал от „Ал Шифа“, чийто автентичен произход Ройтерс не успя да провери веднага и който според тях показва последиците от израелска атака срещу паркинг, където са били приютени разселени палестинци. До тялото на мъж, който е поставен на носилка, се вижда локва кръв.

„При продължаващите удари и сражения в близост до „Ал Шифа“, ние сме сериозно обезпокоени за състоянието на хилядите цивилни там, сред които много деца, търсещи медицинска помощ и подслон“, заявиха от организацията Human Rights Watch в социалната мрежа X.

Кидра заяви, че педиатричната болница Ал-Рантиси и детската болница Ал-Наср „са били обект на поредица от преки нападения и бомбардировки“ в петък. Той заяви, че ударите по територията на болницата в Ал-Рантиси са подпалили превозни средства, но те са били частично потушени.

Министерството на външните работи на Индонезия съобщи, че в петък е имало експлозии близо до индонезийската болница през нощта, които са повредили части от болницата, разположена в северния край на тесния крайбрежен анклав. Министерството на най-многолюдната мюсюлманска държава в света не съобщава кой е отговорен за експлозията и не съобщава за смъртни случаи или ранени. „Индонезия още веднъж осъжда жестоките нападения срещу цивилни граждани и граждански обекти, особено хуманитарните съоръжения в Газа“, се казва в изявление на министерството.

Палестински официални лица заявиха, че до четвъртък при въздушни и артилерийски удари са загинали 10 812 жители на Газа, около 40% от които са деца. Разразява се хуманитарна катастрофа, тъй като основните запаси от храна и вода са изчерпани, а обстрелът разселва цивилни от домовете им.

В четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън заяви чрез публикация в X, че Израел има „задължението да прави разлика между терористи и цивилни и да спазва изцяло международното право“. Същият ден Белият дом заяви, че Израел се е съгласил да спре военните операции в някои части на северната част на Газа за четири часа на ден, но няма признаци за отслабване на боевете твърдят източници на Al Arabiya.

Паузите, които ще позволят на хората да избягат по два хуманитарни коридора и биха могли да се използват за освобождаване на заложници, са важни първи стъпки, заяви говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби. Запитан дали ще има „спиране“ на бойните действия, Нетаняху заяви по телевизионния канал Fox News: „Не. Сраженията продължават срещу врага, терористите от Хамас, но на определени места за определен период от няколко часа тук или няколко часа там искаме да улесним безопасното преминаване на цивилни граждани извън зоната на бойните действия и това и правим.“

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!