Куюмджиев: С либерализирането на пазара за ток за битови потребители, цената може да скочи 2-3 пъти. Няма да е по силите на бедните хора

В навечерието на отоплителния сезон КритичноБГ се свърза с енергийният експерт Явор Куюмджиев за коментар по темата за предстоящата либерализация на пазара на електроенергия за битовите потребители, както и за наложения от правителството акциз на транзитно преминаващия през България руски газ.

КритичноБГ: С либерализирането на пазара на електрическа енергия за битовите потребители ще се повиши ли цената и ще бъде ли тя посилна за домакинствата?
Явор Куюмджиев: Да, ще се повиши цената – може би двойно, може би тройно – никой не знае каква ще бъде пазарната цена към 1 януари 2026 година. Но втория въпрос – по-скоро не, няма да е посилна цената, защото енергийно бедните и в момента при тези цени трудно си плащат сметките.

КритичноБГ: Какво ще рече това, бихте ли разяснили?
Явор Куюмджиев: Към момента тези „образи“ (правителството на акад. Николай Денков – бел. ред.) заобиколиха закона приет от предишния парламент, с който се излизаше на либерализирания пазар от 1 януари 2026 г. като изкарват на либерализирания пазар ЕРП-тата, а не потребителите, при това ЕРП-тата излизат на този пазар от 1 юли 2024 г.

КритичноБГ: Какво означава всичко това?
Явор Куюмджиев: Ако вземем вчерашната цена (на 8 ноември 2023 г.), която на свободния пазар е 21 ст. за киволатчас. Правителството не отменя регулирания пазар, което означава, че ЕРП-ата трябва на нас да ни продадат тази енергия за 14,5 ст. за киволатчас, а да я купи за 21 ст. Т.е. тези 7 ст. ги плаща държавата, която ще компенсира ЕРП-тата до 1 януари 2026 г. за разликата между свободния и регулирания пазар. Целта им е да не се променя нищо за гражданите, да не се повишава цената, но понеже няма такова нещо като „безплатен обяд“. Затова гражданите ще си платят за компенсациите на ЕРП-тата чрез държавата от данъците.

Това ще доведе до друг проблем – държавата ще трябва да намери от някъде няколко стотин милиона лева на месец, с които да компенсира ЕРП-тата от 1 юли 2024 г. до 1 януари 2026 г. След малко повече от 2 години ЕРП-тата ще купуват електроенергията от свободния пазар, ще си сложат своята печалба и ще ни я продават на нас на каквато си цена намерят за добре или на каквато пазарът им позволи. Т.е. вчерашните 21 ст. за киловатчас ще я плащаме не по 14,5 ст., както е сега, а по 21 ст. плюс печалбата и това може да означава 33 ст., например, което е почти двойно по-висока цена или пък 50 ст., което е три пъти по-висока цена от сегашната регулирана. Никой не може да знае каква ще е цената на електроенергията на 1 януари 2026 г.

КритичноБГ: Правителството реши да облагаме с 20 лв. на мегаватчас газа преминаващ транзитно през България. Как ще се случи това на практика?
Явор Куюмджиев: Тук историята е много забавна защото на първо място всяка държава може да си налага каквато иска данъчна политика, но на своята територия. Няма как да обложиш с акциз чуждо юридическо лице, каквото в случая се явява Газпром. Компанията няма регистрация в България и съответно няма как да я обложиш с акциз, такса, данък. Тези пари са несъбираеми. Освен това тези (правителството – бел. ред.) са записали в закона, че данъчно задължено лице е Булгартрансгаз, българската компания, която транспортира т.нар. руски газ през България.

Така Булгартрансгаз трябва да плаща тази такса и после да си я събира от Газпром, което абсолютно няма как да стане. Няма нито инструментите, нито договорните отношения едно търговско дружество да иска на друго търговско дружество акциза на глупавата държава. Няма как да стане чисто физически. Евентуално ако започнат да плащат някакви пари, Булгартрансгаз за няколко месеца ще фалира, тъй като не разполага с такива средства, за да плаща тази такса.

КритичноБГ: Това ли е единственият вариант?
Явор Куюмджиев: Не. Другата хипотеза е, че Газпром все пак ще започне за плаща тези пари и да започне да ги събира от крайните си клиенти в Унгария, Сърбия, Северна Македония и Гърция. Това може да доведе до там, че Унгария, Сърбия и Северна Македония може да започнат да ни съдят в различни международни съдилища, тъй като това е груба намеса във вътрешните работи на тези държави, тъй като ние се намесваме в техните договори с техните доставчици. България няма абсолютно никакво право да се намесва по този начин в техните отношения. Това малко прилича на обявяване на война.

КритичноБГ: Това решение е на път да ни скара с нашите съседи и да ни вкара в международни скандали?
Явор Куюмджиев: Да, така е, ако започне да изпълнява стриктно. Но това може и да не се случи защото не са длъжни и второ – как се доказва, че газа на българската граница е руски? На молекулките не пише страна на произход. Теоретично би трябвало да се знае какъв е газа според договора, с който той пристига в България. Тук има една особеност – през България тече руски газ за Гърция. Южната ни съседка не влиза в този обхват, защото газта е с гръцки договор и съответно е класифициран като гръцки.
Една голяма част от газа, който се ползва в България той също е руски, само че влиза у нас с азербайджански, швейцарски, турски и дори казахстански договори. Това беше и логиката от самото начало на войната в Украйна. Всички казваха „ние се отказахме от руския газ“, защото започнахме да купуваме от Гърция, от Турция, от Швейцария, само че газът, който купуваме е същият руски газ, но минал през посредници този газ вече не се води руски. Това е цялата извратена логика на икономическата война, която се води между Европейския съюз и Русия.
На 14 ноември, когато бъде подадена първата декларация от Булгартрансгаз за това какви количества руски газ са минали или са били внесени в България ще стане известно колко пари се дължат по тази такса и кога ще се платят. Остава да разберем според казаните вече дефиниции дали и една молекула руски газ е влязъл у нас. Дори договорите, които Газпром е имал със сръбски и унгарски клиенти на финала на тръбата, вече са станали азербайджански, швейцарски и т.н.

КритичноБГ: В крайна сметка какво е положението на енергетиката на България?
Явор Куюмджиев: Ако мога с две думи да обрисувам цялата ситуация в енергетиката на страната, то е „тотална каша“. Тези хора (правителството – бел. ред.) така разбъркаха всичко, че нямам никаква идея кога и как ще се подреди.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!