Какво се крие зад призива на Антъни Блинкен за „хуманитарна пауза“ в Газа?

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Докато държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен се срещаше с израелските лидери, за да настоява за „хуманитарна пауза“ в Газа, Израел засили бомбардировките си над палестинската територия, поразявайки болници, линейки и бягащи на безопасно място цивилни. Защитниците на човешките права казват, че „хуманитарните паузи“ не са достатъчни, за да спрат кръвопролитията в Газа, където ООН изрази загриженост за възможни военни престъпления, пише Al Jazeera.

„Това очевидно е напълно недостатъчно и вероятно не е устойчиво във времето. Това е един абсурден подход“, каза Адам Шапиро, директор на отдела за застъпничество за Израел и Палестина в организацията „Демокрация за арабския свят сега“.

„Не знам кой юридически съветва администрацията на САЩ, но ако те смятат, че това е начин да се компенсира международното хуманитарно право, много се лъжат. Това просто не е легитимно.“ Шапиро добави, че призивът за паузи също така проправя пътя за „отворен“ конфликт без отговорност или политическа цена за Израел.

По време на посещението си в Израел в петък Блинкен заяви, че временното спиране на сраженията ще позволи навлизането на повече помощи в Газа, ще защити палестинските цивилни граждани и ще даде възможност на дипломацията да освободи пленници, държани от Хамас. „Смятаме, че всяко от тези усилия ще бъде улеснено от хуманитарна пауза, от договорености на място, които увеличават сигурността на цивилното население и позволяват по-ефективно и продължително предоставяне на хуманитарна помощ“, каза той пред журналисти.

Белият дом заяви по-рано, че всяка пауза ще бъде „локална“, което е далеч по-малко амбициозна цел от постигането на пълно прекратяване на огъня. Все пак позицията бележи промяна в позицията на САЩ. Преди две седмици Вашингтон наложи вето на предложение на Съвета за сигурност на ООН, призоваващо за хуманитарна пауза.

Сандра Тамари, изпълнителен директор на Adalah Justice Project, група за защита на правата на човека, заяви, че призивът за хуманитарна пауза показва, че администрацията на Джо Байдън реагира на нарастващия вътрешен натиск във връзка с увеличаващия се брой на жертвите в Газа. До сега са загинали над 9000 палестинци.

„Администрацията на Байдън вижда възмущението на американската общественост от този геноцид и тези убийства и им е все по-трудно да оправдаят това, че позволяват на Израел да продължава“, каза Тамари пред Al Jazeera.

Посещението на Блинкен дойде на фона на нарастващото недоволство на арабските и мюсюлманските общности от начина, по който администрацията на Байдън се справя с кризата. Проучване, проведено по-рано тази седмица, показа, че Байдън има рекордно ниска подкрепа от 17% сред американците от арабски произход, което е с 42% по-малко. Появиха се и съобщения за нарастващо несъгласие в самата администрация. Един от служителите на Държавния департамент, Джош Пол, заяви, че е подал оставка от поста си заради „продължаващата смъртоносна помощ на САЩ за Израел“.

Тамари подчерта, че една хуманитарна пауза няма да потуши гнева в общностите, които подкрепят правата на палестинците. „Палестинците не искат пауза в бомбардировките, за да влязат храни и след това отново да бъдат бомбардирани. Това е абсолютно неприемливо“, каза тя.

Но дори скромният натиск на Блинкен за временно прекратяване на военните действия изглежда е отхвърлен от израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. „Ясно заявих, че продължаваме с пълна сила и че Израел отказва временно прекратяване на огъня, което не включва освобождаването на нашите заложници“, каза Нетаняху.

Шапиро заяви, че този отказ е ехо на дългогодишен подход сред израелските лидери. Те могат да игнорират исканията на Вашингтон, обясни той, защото знаят, че САЩ няма да наложат реални санкции на Израел. Например противопоставянето на САЩ на незаконните селища в окупирания Западен бряг не е направило почти нищо, за да спре разширяването на Израел там или влошаването на подкрепяното от държавата насилие от страна на заселниците – каза Шапиро.

„Сега израелците просто казват ефективно на американците: Ние дори не слушаме какво имате да кажете, защото не го подкрепяте с нищо.“ Израел получава 3,8 млрд. долара военна помощ от САЩ годишно, а Байдън е поискал над 14 млрд. долара допълнително финансиране за израелското правителство след избухването на войната. Освен това Пентагонът заяви по-рано тази седмица, че „не поставя никакви ограничения върху начина, по който Израел използва оръжията“, предоставени от САЩ. По същия начин Белият дом заяви, че „не поставя червени линии“ за Израел.

В петък Министерството на отбраната на САЩ също потвърди, че американски безпилотни летателни апарати за наблюдение летят над Газа, за да подпомагат „израелските партньори, които работят по освобождаването на заложници“, което предполага пряко участие във военната кампания на Израел.

Палестински групировки държат повече от 200 пленници след нападението на Хамас на 7 октомври, при което загинаха 1400 израелци. Оттогава Израел обяви война на Хамас и непрестанно бомбардира Газа в името на изкореняването на палестинската групировка.

Като се има предвид подкрепата на САЩ за военните усилия на Израел, защитниците на правата на палестинците казват, че не са убедени от нарастващия акцент на администрацията на Байдън върху защитата на цивилното население в Газа. Всъщност израелската бомбардировъчна кампания изглежда се е влошила през последните две седмици, тъй като американските служители увеличиха призивите си към израелските военни да спазват „правилата на войната“. В петък Блинкен заяви, че вижда „собствените си деца“ в изображенията на загинали и ранени палестински деца в Газа. Въпреки това той продължи да подчертава подкрепата на САЩ за Израел.

Но Тамари от Adalah Justice Project заяви, че палестинците и американците от палестински произход не се поддават на „тези любезности“. „Всички палестинци гледат към Блинкен, към Байдън, към цялата тази администрация и казват: „Имате кръв по ръцете си“, каза Тамари.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!