Блинкен: Израел има правото и задължението да се самозащитава

Твърдо заставаме зад мнението, че Израел има не само правото, но и задължението да се защитава и да направи необходимото, за да гарантира, че събитията от 7 октомври няма да се повторят„. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен  на среща с израелския президент Ицхак Херцог.

Той добави, че е важно да се защитят цивилните граждани, които са подложени на обстрел от радикалното движение Хамас, тъй като те не са отговорни за нахлуването на бойците на 7 октомври.

Държавният секретар заяви също, че САЩ възнамеряват да направят всичко възможно, за да освободят заложниците, взети от Хамас.

Всеки момент мислим за нашите заложници. Много от тях са израелци, американци, граждани на други държави. Решени сме да направим всичко възможно, за да ги върнем в безопасност„, каза Блинкен.

Преди това Блинкен проведе лична среща с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. Те се съгласиха да се срещнат и с членове на военния кабинет.

По-рано през деня Times of Israel писа, че Блинкен ще организира среща на съюзническите арабски външни министри на 4 ноември, докато е в йорданската столица. Срещата е необходима, за да могат САЩ да привлекат регионални партньори в подкрепа на стратегиите за войната между Израел и Хамас.

По-рано, на 31 октомври, Блинкен призова Израел да спазва правилата за водене на война и международното хуманитарно право по време на операцията в ивицата Газа.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!