Провокация или дипломация? Китай премахва Израел от цифровите си карти

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Потребителите на интернет в Китай са забелязали, че името Израел вече не се появява във водещите местни услуги за цифрови карти, като Baidu или Alibaba. Този ход, несъмнено с разрешението или по указание на китайското правителство, демонстрира двусмислено отношение към региона, което слабо съответства на ценностната дипломация на Пекин в региона и същевременно рязко контрастира с детайлите на картите в по-общ план.

Според Wall Street Journal и потребители на социални медии китайските онлайн карти на Baidu ясно очертават границите на Израел, признати в световен мащаб, както и Западния бряг и Газа. Включени са ключови градове като Йерусалим и Хайфа (където Китай управлява свое пристанище), но не е включено името на Израел като цяло.

Същото важи и за Amap на Alibaba, като Wall Street Journal предполага, че ходът е умишлен, а не грешка. Имената на съседните държави Ливан, Сирия, Йордания и Египет продължават да се изписват както обикновено.

Действията на Китай да премахне името на Израел от картографските си услуги идват в разгара на войната с Хамас след нападението на 7 октомври. През последните дни Израел критикува Китай, че не е заел критична позиция срещу Хамас, а външният министър Ван И дори заяви, че „действията на Израел са надхвърлили границите на самозащитата“. Междувременно САЩ призоваха Китай да използва отношенията си с Иран и други страни в региона, за да предотврати разпространението на конфликта.

Този ход е ироничен, като се има предвид добре известната мания на Китай по отношение на границите и стандартите, които очакват останалия свят стриктно да спазват.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!