Конгресът на САЩ внесе законопроект за финансова подкрепа на Израел. Украйна липсва

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Републиканците в Камарата на представителите на САЩ публикуваха законопроект, който предвижда финансова помощ за Израел в размер на 14,3 млрд. долара. Това съобщи The Hill в понеделник, 30 октомври, позовавайки се на документа.

„Законопроектът включва 4 млрд. долара за израелските отбранителни системи „Железен купол“ и „Давидов борд“, както и още 1,2 млрд. долара за разработване на отбранителната система „Железен лъч“, съобщава изданието.

Отбелязва се още, че пакетът се отклонява от първоначалната стратегия на Белия дом за подкрепа не само на Израел, но и на Украйна. Този факт може да предизвика недоволство сред демократите и да отложи приемането на законопроекта, пише в свой коментар вестникът.

„Предоставяне на извънредни допълнителни бюджетни кредити в отговор на нападения в Израел за финансовата година, приключваща на 30 септември 2024 г., и за други цели“, гласи заглавието на внесения законопроект.

Както КритичноБГ съобщи на 20 октомври, президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса на САЩ да предостави допълнителна военна и друга помощ на Украйна и Израел в размер на около 106 млрд. долара, от които 61,3 млрд. долара за Киев и 14,3 млрд. долара за Йерусалим. Помощта в размер на 14,3 млрд. долара трябва да бъде използвана за укрепване на Израелските сили за отбрана след подновяването на палестинско-израелския конфликт на 7 октомври.

В средата на октомври Байдън заяви, че САЩ имат възможност да подкрепят едновременно Украйна и Израел. Тогава той отбеляза, че Съединените щати ще могат да осигурят „международната сигурност“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!