Мъск заяви, че ще дава интернет в Ивицата Газа

Илон Мъск заяви, че Starlink ще предложи свързаност на „международно признати“ групи за помощ в Газа в условията на комуникационно затъмнение, наложено от израелските сили. В поредица от отделни публикации в социалната мрежа X, мултимилиардерът настоява, че неговата сателитна интернет услуга може да осигури връзка с опустошената от войната територия, но все още не е подадена заявка за връзка, пише Politico.

„SpaceX ще поддържа комуникационни връзки с международно признати организации за помощ“, както и с ООН, обеща Мъск няколко пъти на 28 октомври сутринта. Той е собственик на X, SpaceX и Starlink.

В петък израелските военни наложиха пълно спиране на интернет в Газа, като по този начин отрязаха повечето от 2,3 милиона жители на ивицата от комуникация с останалия свят, докато Израел разширяваше сухопътната си инвазия в северната част на Газа.

Групите за хуманитарна помощ осъдиха спирането на тока, като предупредиха, че то може да послужи за прикритие на жестокостите, свързани с правата на човека в Ивицата Газа.

В петък вечерта члена на Камарата на представителите от Кънектикът и представител на Демократическата партия Александрия Окасио-Кортес осъди прекъсването на електрозахранването, като заяви, че САЩ „исторически са осъдили тази практика“.

„Прекъсването на всякаква комуникация с население от 2,3 милиона души е неприемливо“, пише Окасио-Кортес. „Журналисти, медицински специалисти, хуманитарни дейности и невинни хора са в опасност. Не знам как може да се защити подобна постъпка. Съединените щати исторически осъждат тази практика.“

Рано сутринта в събота Мъск отговори на публикацията, като заяви: „Starlink ще поддържа свързаност с международно признати организации за помощ в Газа“

Въпреки многократните твърдения на Мъск, осъществимостта на връзката все още е под въпрос. „Не е ясно кой има правомощия за наземни връзки в Газа, но знаем, че нито един терминал не е поискал връзка в този район“, отговаря Мъск на запитване от потребител на X.

Starlink на Мъск е използван и в други региони, в които интернет инфраструктурата е била разрушена или блокирана, включително в Иран и Украйна. Въпреки това Мъск беше въвлечен в спорове относно услугата в Украйна. Освен това Мъск беше подложен на критики заради насърчаването на непроверени акаунти в X, известни с разпространението на дезинформация, свързана с конфликта между Израел и Хамас.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!