Ивицата Газа е бомбардирана с най-тежката бомбардировка досега

През нощта на 28 октомври Ивицата Газа беше подложена на най-тежката бомбардировка от страна на Израел през целия конфликт, а танкове на Израелските сили за отбрана Цахал навлязоха в северната част на региона. Станислав Григориев, кореспондент на „Известия“, даде повече подробности за ситуацията.

Израелските военни не дадоха подробности за ситуацията с увеличаването на атаките срещу Газа. Те твърдяха, че нищо особено не се случва.

„През последните часове засилихме атаките си. Военновъздушните сили нанесоха масирани удари по тунели и друга терористична инфраструктура. В допълнение към атаките, извършени през последните няколко дни, сухопътните сили разширяват операциите си тази вечер“, заяви на брифинг говорителят на Израелските сили за отбрана Даниел Хагар.

Палестинската страна заяви, че подобни нападения показват началото на сухопътна операция, която израелските власти са обещали. След това в Газа беше спряна водата, а после и интернета. Загубихме връзка с анклава.

„Врагът беше нападнат от засади, подготвени от палестинската съпротива в няколко посоки“, заяви говорителят на Хамас Али Барак.

Сега ситуацията в Газа е такава, че никой не знае кои части са влезли в анклава, колко са били войниците и в каква посока са се движили. Единствено сведенията за отдавна отминалите първи дни на войната остават относително точни, тъй като се появяват все по-плашещи информации за тях.

„Видяхме толкова много мъртви хора, убити от терористите.Това бяха жени, деца. Ужасно е. Много неща нямахме време да запишем, но това, което видяхме, беше ужасяващо“, казва Голан Вах, командир на националния спасителен отряд на Израел.

По-рано през деня говорителят на Цахал съобщи, че през нощта изтребители на Израелските сили за отбрана са нанесли удари по 150 подземни съоръжения на бойците на Хамас в северната част на Ивицата Газа.

През нощта изтребители на Цахал поразиха и ръководителя на военновъздушните сили на Хамас Асем Абу Ракаба, който отговаряше за атаките с дронове и противовъздушната отбрана.

Отбелязва се, че той е участвал в планирането на операции в населени места около ивицата Газа на 7 октомври.

Предишния ден Израелските сили за отбрана обявиха разширяването на сухопътните сили в Ивицата Газа. Говорителят на Цахал подполковник Петер Лернер обаче заяви, че това не е официалното начало на мащабна сухопътна операция.

CNN съобщи, че е имало артилерийски и танков огън близо до границата между Израел и Ивицата Газа. Жителите на Газа заявиха, че въздушните удари на 27 октомври вечерта са били най-интензивните от началото на ескалацията на конфликта.

Освен това сухопътни части на Цахал, придружени от изтребители и безпилотни самолети, извършиха набег в централната част на ивицата Газа.

„Бригадите „Ал Касам“ (военното крило на палестинското движение „Хамас“) заявиха, че отблъскват израелско сухопътно нахлуване в източната част на лагера „Ал Бурейдж“ в Ивицата Газа. Освен това те съобщиха, че се противопоставят на сухопътно нахлуване на Цахал близо до Бейт Ханун в североизточната част на Газа.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!