И Италия скочи срещу пилешко месо от Украйна

Преработка на пилешко месо

Вносът на яйца и пилешко месо с ниско качество от Украйна в ЕС поставя европейските фермери в критична ситуация, заяви италианският член на Европейския парламент Изабела Адинолфи в изявление до Европейската комисия. 

„Италианските и европейските фермери се намират в критична ситуация, а птицевъдният сектор в ЕС е в шок, тъй като месото и яйцата масово се внасят от трети страни като Украйна, чиито стандарти за хуманно отношение към животните и безопасност на храните „бледнеят“ в сравнение с тези от ЕС“, пише Lenta.Ru текста на документа.

Парламентаристът отбелязва, че птицевъдите в ЕС са в затруднено положение, тъй като понасят значително по-високи производствени разходи от колегите си от трети страни, чиято продукция е много по-евтина, поради стриктното спазване на правилата на ЕС за безопасност и хуманно отношение към животните.

Затова Адинолфи попита ЕК за действията й в защита на птицевъдите в ЕС.

По-рано, на 5 октомври, френският член на парламента Никола Мейсоне заяви за отрицателното въздействие на украинските доставки на пилешко месо върху агропромишления сектор на страната. Той изпрати писмо със съответен призив до френското правителство. Мейзонет призова френското правителство да предприеме мерки за премахване на конкуренцията, „чиято жертва е френският птицевъден сектор“.

В началото на септември френски птицевъди се оплакаха, че страдат от нелоялна конкуренция от страна на украински производители, съобщи телевизионният канал „360“. Председателят на междупрофесионалната асоциация на доставчиците на пилешко месо Anvol Жан-Мишел Шефер заяви, че след разширяването на безмитния внос на украинско пилешко месо се наблюдава удвояване и дори утрояване на украинския износ на птиче месо за Европейския съюз. Той добави, че е грешка да се подкрепя Украйна, „без да се погледне по-отблизо“ кой има полза от това.

Също през септември френският депутат Каролин Коломбие зае подобна позиция и заяви, че пилешкото месо противоречи на френските санитарни норми.

През същия месец земеделски производители в Полша обявиха сериозни загуби заради голямото количество украински малини, появили се на пазара. Те призоваха за ограничаване на вноса на този плод в републиката. Според полски фермер търговците на едро от Украйна изкупуват горските плодове за около 20 гривни за килограм, което създава сериозна конкуренция на полските производители.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!