Bloomberg: Шолц към лидерите на ЕС – Сериозно мислете за ограничаване на разходите

ЕС трябва да промени бюджетните си приоритети, за да съчетае помощта за Украйна с решаването на други проблеми, например проблемите с миграцията. Германският канцлер Олаф Шолц заяви това на закрито заседание по време на срещата на върха на ЕС на 27 октомври.

Шолц зададе тона в началото на дебата, който продължи около три часа до полунощ, като каза, че всички говорят за харчене на пари, но не се обсъждат компромиси или какво трябва да се съкрати„, цитира го Bloomberg, позовавайки се на източници.

Германският канцлер изтъкна, че все още няма представени предложения за намаляване на разходите и че някой трябва да започне да работи по това.

Както беше отбелязано, за ЕС е предизвикателство да намери пари за Украйна, тъй като държавите – членки на съюза, са подложени на финансов натиск поради борбата с пандемията и последиците от руско-украинския конфликт.

През следващата година те са изправени и пред повторното въвеждане на бюджетните правила на ЕС, което ще означава по-строг контрол върху разходите„, се казва в новината.

В навечерието на срещата на върха в Брюксел страните от ЕС не можаха да се споразумеят за промяна в многогодишния бюджет на Съюза за допълнително финансиране на Украйна в размер на 50 млрд. евро, тъй като Унгария и Словакия се противопоставиха.

На 25 октомври украинският заместник-министър на икономиката Олексий Соболев заяви, че ЕС е готов да отпусне само половината от планираната за 2024 г. сума. Така Киев ще получи 9 млрд. евро вместо 18 млрд. евро.

Западните държави увеличиха военната и финансовата подкрепа за Киев на фона на специалната операция на Русия за защита на Донбас, която беше обявена от руския лидер Владимир Путин на 24 февруари 2022 г., след като ситуацията в региона се влоши заради обстрела от страна на украинските военни.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!