Най-малко 22-ма убити сред които 11 полицаи в Мексико за един ден

Престъпници в Мексико

По данни на властите само за един ден в централната и югозападната част на Мексико са убити най-малко 22 души, включително дузина полицаи, пише Al Jazeera.

При най-тежкото нападение в понеделник неизвестни нападатели атакуваха патрул за сигурност в община Коюка де Бенитес в щата Гереро и застреляха 11 общински полицаи. По данни на групата с нестопанска цел Causa en Comun тази година броят на убитите полицаи е над 340.

Прокурор Алехандро Ернандес заяви, че властите все още разследват мотива за нападението в Гереро, който е един от най-бедните щати в Мексико и е огнище на насилие между наркотрафикантите и полицията.

В щата Мичоакан, северно от Гереро, въоръжени лица убиха петима души, като се насочиха към брата на местния кмет, който беше ранен при нападението, съобщи прокурорът на щата. Телата на петимата загинали, сред които е и един полицай, са открити на магистрала в град Такамбаро.

При третото нападение в Пуебла при престрелка между предполагаеми дилъри на наркотици са убити най-малко шестима и са ранени двама души, съобщава регионалното правителство. Сблъсъкът е станал в селската община Сан Мигел Каноа, на около 120 км от столицата Мексико Сити.

Мексико е обхванато от престъпност, свързана с картели, в резултат на която са убити над 420 000 души, откакто през 2006 г. правителството започна така наречената война с наркотиците.

Оттогава насам броят на убийствата в страната се е утроил до 25 на 100 000 жители.

От 1962 г. насам в Мексико са регистрирани над 110 000 изчезвания, повечето от които се приписват на престъпни организации.

Гереро и Мичоакан са едни от най-неспокойните региони в страната поради честите сблъсъци между враждуващите наркотрафиканти и силите за сигурност.

Насилието, особено насочено срещу служители на ниско ниво, често се увеличава в навечерието на избори. През юни 2024 г. в Мексико ще се проведат президентски избори, на които бившият кмет на Мексико Сити Клаудия Шейнбаум ще се изправи срещу опозиционния депутат Ксочитл Галвес като свой кандидат.

Въпреки това експертите твърдят, че внезапният изблик на насилие е „необичаен“ дори заради изборите.

„Гереро отдавна е свидетел на един от най-сложните въоръжени конфликти в Мексико, но сегашните предизборни нива на насилие са необичайни“, пише Фалко Ернст, анализатор в Международната кризисна група, в X, предишен Twitter.

От встъпването си в длъжност през 2018 г. президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор се застъпва за подхода „прегръдки, а не куршуми“ за справяне с престъпленията, свързани с насилие.

Стратегията му е насочена към преодоляване на основните причини за насилствената престъпност чрез борба с бедността и неравенството посредством социални програми, а не чрез използване на военна сила.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!