САЩ към гражданите си в Ливан: Напуснете „час по-скоро“!

Вашингтон каза на американските граждани в Ливан да напуснат страната възможно най-скоро поради нестабилната ситуация в Близкия изток. Изявление в този смисъл беше публикувано на 22 октомври на портала на Държавния департамент на САЩ.

„Държавният департамент настоятелно препоръчва на американските граждани да се въздържат от пътуване до Ливан. Препоръчваме на гражданите на САЩ, намиращи се в Ливан, да вземат подходящи мерки за напускане на страната, като в момента са налице възможности. Препоръчваме на американските граждани, които са решили да не напускат страната, да подготвят планове за действие в извънредни ситуации“, заявиха от външнополитическото ведомство на САЩ.

Освен това Държавният департамент настоятелно препоръчва на американците, които са решили да останат в Ливан, да попълнят формуляр, в който да посочат контактите си за спешни случаи.

Вчера САЩ нареди да бъдат евакуирани служителите им в посолството и консулството в Ирак, освен тези, които са на критична позиция.

Миналата седмица Съединените щати препоръчаха на гражданите си да се въздържат от пътувания до Ливан и разрешиха на някои служители на американското посолство в Бейрут да напуснат страната. След това Държавният департамент се съгласи с временното напускане на членове на семействата на американски държавни служители и на някои служители от посолството на САЩ в Бейрут поради „непредсказуемата ситуация със сигурността в Ливан„.

През нощта на 23 октомври Израелските сили за отбрана ЦАХАЛ нанесоха нови удари по цели на шиитската Хизбула по границата с Ливан.

Ден по-рано ВВС на Израелските сили за отбрана нанесоха удар по наблюдателен пост на Хизбула в отговор на ракетна атака в района на Зипорена близо до границата с Ливан. Според ЦАХАЛ след първоначалните съобщения за задействане на сирени в кибуц Ифтах няколко минометни снаряда са били изстреляни към израелска територия и са паднали в открита местност.

Ситуацията в Близкия изток се изостри сутринта на 7 октомври, когато палестинското движение Хамас изстреля масиран ракетен обстрел срещу Израел от ивицата Газа и нахлу в граничните райони в южната част на страната. В същия ден Израел нанесе ответни удари по цели в Ивицата Газа.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!