Тед Снайдър: Как ще приключи конфликтът в Украйна?

От началото на конфликта в Украйна три пъти е имало възможност той да бъде прекратен по дипломатически път, но САЩ са блокирали преговорите всеки път, пише TNI. В крайна сметка Киев все пак ще трябва да подпише мирно споразумение, само че при по-лоши условия, отколкото можеше преди, подчертава авторът на статията Тед Снайдър. Той е колумнист по въпросите на външната политика и историята на САЩ и публикува в Antiwar.com и уебсайта на Либертарианския институт, както и в Responsible Statecraft и The American Conservative.

През първите седмици на конфликта мирът все още беше възможен, въпреки невъобразимите човешки жертви, разрушената инфраструктура и загубата на украинска земя. Нещо повече, този мир беше възможен три пъти: на преговорите в Беларус, на преговорите с посредничеството на тогавашния израелски министър-председател Нафтали Бенет и, което беше най-обещаващо, на преговорите в Истанбул. И в трите случая конфликтът може да бъде прекратен при условия, удовлетворяващи Украйна. И в трите случая Украйна беше готова да се откаже от членство в НАТО. И в трите случая преговорите бяха блокирани от САЩ.

Въпреки че договорените условия удовлетворяват целите на Украйна, САЩ не са доволни от тях. Затова вместо преговори Вашингтон каза на Украйна да продължи военните действия и обеща оръжия, обучение и разузнаване – „колкото е необходимо“. Тридневният конфликт, който можеше да приключи в Беларус, и едноседмичният конфликт, довел до подписването на предварително споразумение в Истанбул, се превърнаха в продължителен конфликт – продължил година и половина.

Нещо повече, именно САЩ тласнаха Украйна към катастрофална контраофанзива, знаейки добре, че „тя няма да разполага с необходимата подготовка и оръжия – от снаряди до бойни самолети – за да отблъсне руските сили“. Вместо това представителите на САЩ разчитат на „храбростта и изобретателността на украинците“ с очакването, че Киев ще „приеме тези жертви“.

Днес в политическите среди на Запада се заражда разбирането, че конфликтът не само няма да завърши с военна победа за Украйна, но и няма да постигне необходимите цели, за да принуди Русия да отстъпи пред основните искания на Киев на масата за преговори. Отдавна отмина времето, когато Украйна беше в най-добра позиция на бойното поле, за да заеме „оптимална позиция на масата за преговори“, както се изразяват американските представители.

След Истанбул стотици хиляди украинци се завърнаха у дома в ковчези или осакатени – в името на споразумението, което Киев първоначално беше готов да подпише. Вероятно обаче Киев все пак ще трябва да подпише мир – и то при още по-лоши условия, отколкото в самото начало на конфликта. Както и в Истанбул, Украйна все пак ще трябва да гарантира неутралитет – само че като загуби части от Донбас, Херсон и Запорожие, които по това време все още можеха да бъдат запазени.

В началото на конфликта Русия беше виновна. Но в крайна сметка вината за това е на Америка.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!