Според Politico, Фицо бил обиден преди и затова е антиукраински настроен

Антиукраинската позиция на словашкия министър-председател Роберт Фицо може би е свързана с хладния прием, който получи по време на посещението си в Киев през 2009 г. Това съобщи Politico, позовавайки се на високопоставен източник.

„Неговото рязко отклонение от твърдата проукраинска позиция на отиващото си правителство се основава отчасти на историческите симпатии на Словакия към Русия, но има и много лична причина, поради която Фицо не харесва Украйна“, пише изданието.

Според вестника, всичко започнало през 2009 г., когато Фицо, който към онзи момент е министър-председател на Словакия, се опитва да реши въпроса с доставките на руски газ през Украйна и решава да посети Киев, а след това и Москва. Тогава украинският премиер Юлия Тимошенко го накара да чака 3 часа, а след това го упрекна пред журналистите, че „застава на страната на Москва по газовия въпрос“.

„Беше абсолютно неприятна ситуация. Фицо почервеня от гняв. Беше катастрофа. Той беше унизен“, вестникът цитира думите на свой източник, запознат със събитията от 2009 г.

След това Фицо заминава за Москва, където е посрещнат на пищна церемония от руския президент Владимир Путин, който по това време е министър-председател на Русия.

„След това Фицо започна да заема откровено антиукраинска позиция. Той каза, че няма нужда да подкрепяме украинците, Украйна няма нужда от нас, те не водят сериозни разговори с нас. Отношението е лично“, каза Александър Дулеба, старши изследовател в Словашката асоциация за външна политика.

На 11 октомври, стана ясно, че представителят на партията „Смер“ Роберт Фицо ще стане министър-председател на Словакия. Това споразумение беше постигнато от лидерите на трите партии, които формираха правителствената коалиция.

На 2 октомври словашкият президент Зузана Чапутова упълномощи „Смер“ да състави правителство. Фицо, който е противник на военната подкрепа за Украйна и вече три пъти е бил министър-председател на Словакия, получи мандат за съставяне на кабинет. Коментирайки резултатите от изборите, говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Русия би искала да види в Словакия опитни политици, които са способни трезво да оценят ситуацията.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!