Косово иска НАТО да охранява границата със Сърбия

Министър-председателят на частично признатата държава Косаво Албин Курти заяви, че допълнителните омиротворитени сили на НАТО в Косово (КФОР), които започват работа, трябва да се съсредоточат върху защитата на границата със Сърбия, предава Анадолската агенция.

След срещата си с турския генерал-майор Озкан Улутас, който наскоро пое контрола над КФОР, Курти заяви, че сблъсъците миналия месец в Северно Косово са показали необходимостта от засилване на сигурността по границата. Сърбия многократно настояваше НАТО да осигури сигурност и стабилност в Северно Косово и приветства увеличаването на броя на войските на КФОР.

Курти твърди, че заплахата от страна на Сърбия идва от сръбските оръжейни центрове, някои от които са в близост до границата с Косово. Той допълни, че защитата на границата означава затваряне на незаконните маршрути за преминаване и че това е важното значение на засиленото сътрудничество с косовската полиция.

Съгласно Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН НАТО ръководи мироопазваща мисия в Косово от 1999 г. насам. Понастоящем КФОР разполага с повече от 4500 военнослужещи от 27 съюзници и партньори на НАТО.

Напрежението се покачи, след като на 24 септември косовски полицай и трима сръбски въоръжени лица бяха убити при сбиване в северното косовско село Банска. Районът е арена на размирици от април, когато местните етнически сърби бойкотираха изборите в Северно Косово, последвани от протести срещу избирането на кметове, които са етнически албанци.

200 британски и 130 румънски войници бяха изпратени в Косово след сблъсъка.

През 2008 г. Косово обяви независимост от Сърбия и беше признато от редица държави, включително и от България. Белград обаче не е признавал Косово и продължава да отстоява позицията си, че то все още е част от Сърбия.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!