Хакан Фидан: Докато се отлага създаването на палестинска държава, в региона няма да има мир

Тази война може да доведе до по-големи войни, но може да доведе и до исторически мир. Това заяви на пресконференция с ливанския си колега министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан, съобщава турското издание Hürriyet. „Нашият президент (Реджеп Тайип Ердогат – бел. прев.) вярва в това и работи за него. Дойде време международната общност да предприеме сериозна стъпка към създаването на палестинска държава. Докато се отлага създаването на палестинска държава, няма да има мир в региона“, каза Фидан.

„Обсъждаме мерките, които трябва да бъдат предприети, за да се спре продължаващата драма в Газа и да се предотврати изселването на цивилното население. Поддържаме интензивни контакти със страните от региона, особено по отношение на предоставянето на хуманитарна помощ на населението в Газа. Турция е в тясно сътрудничество с Египет“, каза още Фидан.

Трябва да бъде създадена палестинска държава със столица Източен Йерусалим. Утре в Джеда ще се проведе извънредна среща на министрите на външните работи от Организацията за ислямско сътрудничество. Турция не се въздържа да казва истината на двустранни и многостранни срещи. Подхождаме много сериозно към този въпрос. Имаме ясни идеи. На първо място беше осъзнато, че решенията, търсени по пътя към създаването на палестинска държава, не са достатъчни. Необходими са нови методи за намиране на решение“, ясно очерта линията, която турската държава има в конфликта между Израел и Палестина.

Турция има принципно решение да изпълняваме всякакви улесняващи и хуманитарни функции в рамките на подадените до нас молби. Доказваме това при всички възникнали кризи. Досега получихме искания от различни държави за освобождаване на техни граждани. Продължаваме да полагаме усилия за освобождаването на чужденци и цивилни граждани. Ще продължим да работим за постигане на траен мир“, категоричен бе турският външен министър.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!