Президентът на Колумбия: Случващото се в Газа е като с концентрационните лагери. Може да скъсаме отношения с Израел!

Президентът на Колумбия Густаво Петро заплаши да прекъсне дипломатическите си отношения с правителството на Израел, след като Израел спря военния износ за Колумбия, съобщава Colombia Reports.

Министерството на външните работи на Израел обяви спирането на износа в областта на „сигурността“ в отговор на противопоставянето на Петро на предполагаемите престъпления срещу човечеството, извършени от израелските сили за сигурност в незаконно окупираните територии.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви война на Хамас преди повече от седмица в отговор на нападението на палестинската въоръжена групировка, при което загинаха над 1400 души.

Повече от 2700 души в Ивицата Газа са убити при ответните ракетни удари по окупирания регион в югозападната част на Палестина.

Петро сравни ивицата Газа с концентрационните лагери, в които нацистите са убили милиони евреи по време на Втората световна война, и осъди „геноцида“ над палестинските цивилни граждани в множество публикации в социалните медии.

Според израелския говорител Лиор Хаят изявленията на Петро „отразяват подкрепа за зверствата, извършени от терористите от Хамас, подхранват антисемитизма, засягат представителите на държавата Израел и застрашават мира на еврейската общност в Колумбия“.

„Като първоначална мярка Израел реши да преустанови износа на продукти за сигурност за Колумбия“, каза Хаят.

Израел отдавна продава несглобени пушки Galil на колумбийската държавна фабрика за военна промишленост Indumil.

В отговор Петро заяви, че „ако трябва да преустановим външните си отношения с Израел, ще ги преустановим. Ние не подкрепяме геноцидите.“

Президентът се обърна към другите латиноамерикански правителства с молба за солидарност и към народа на Израел с молба да подкрепи мира.

Напрежението с Колумбия е част от дипломатическата офанзива на Тел Авив за търсене на международна подкрепа за опита му да „унищожи“ Хамас по военен път.

Според Организацията на обединените нации продължаващата война поставя Близкия изток на „ръба на пропастта“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!