Израелската армия очаква заповед за начало на сухопътната офанзива в Газа

Израелската армия очаква „политическо решение“ дали да започне голямата сухопътна офанзива в Ивицата Газа, заявиха военни говорители в неделя, на фона на отчаяните усилия на цивилното население да избягат от северната част на Газа, пише Al Arabiya.

Израел заяви на 1,1 млн. души в северната част на Газа да напуснат южната част на територията и в неделя хиляди все още използваха определените от Израел безопасни маршрути, за да търсят безопасност.

Израел е подложен на натиск от страна на ООН и съюзниците си да се въздържа от инвазия, докато на цивилните не се даде възможност да напуснат. Военните не са съобщили кога ще бъдат затворени прозорците за безопасно преминаване. Говорителите на ЦАХАЛ лейтенант Ричард Хехт и контраадмирал Даниел Хагари заявиха на отделни брифинги в неделя, че „политическо решение“ ще постави началото на всякакви действия срещу Хамас след атаките на 7 октомври, при които в Израел загинаха най-малко 1300 души.

„Ще проведем дискусии с нашето политическо ръководство“, заяви Хехт на един от брифингите.

Израел е струпал десетки хиляди войници около Газа и официални лица твърдят, че всички необходими военни доставки са завършени. От нападенията на 7 октомври досега в Газа бяха извършени хиляди въздушни нападения, които отнеха живота на повече от 2300 души в гъсто населената територия.

В събота министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви пред войниците в близост до границата с Газа, че „предстои още“. Той обаче не каза кога ще започне каквато и да е сухопътна операция. Нетаняху провежда редовни срещи по въпросите на сигурността с ключови министри и военни лидери.

Министърът на отбраната Йоав Галант е обсъдил евакуацията на цивилни граждани от Газа и „хуманитарни въпроси“ в разговорите си с американски сенатори днес, съобщиха от ведомството му. Галант е подчертал „военната мощ на Израел и решимостта ни да унищожим врага“.

Военни говорители заявиха пред репортери, че всяко нахлуване ще има за цел да ликвидира бойната мрежа и ръководството на Хамас, за да не може да организира повече нападения.

Израелските военни са обърнали специално внимание на Яхия Синвар, ръководител на Хамас в Газа, когото обвиняват за нападенията от 7 октомври. „Този човек е в полезрението ни“, заяви Хехт в събота. „Той е ходещ смъртник и ние ще стигнем до него.“

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!