Храна, играчки и лекарства: жителите на Тел Авив помагат на оцелелите от нападенията на Хамас

Градските улици, които само преди седмица бяха оживени, сега са страшно тихи. Въпреки че някои жители започнаха да излизат навън, много от тях се страхуват да напуснат домовете си след изненадващата атака на Хамас миналата събота. На фона на това напрежение най-големият град в Израел се превърна в убежище за граждани и чуждестранни работници, избягали от южната част на страната, която беше мишена на бойците на Хамас, разказва в свой репортаж Al Jazeera.

Много от жителите на половинмилионният град се включват в доброволчески акции в подкрепа на оцелелите от атаката в събота и на хората, които идват предимно от райони, близки до Ивицата Газа, с дарения на храна, дрехи и други неща. Тези инициативи набират скорост дори когато Израел се подготвя за сухопътна атака срещу ивицата Газа, след като за шест дни бомбардира блокираната крайбрежна територия с 6000 ракети.

Най-малко 1300 души в Израел бяха убити при нападенията на 7 октомври, докато при израелските бомбардировки на Газа са загинали най-малко 1799 палестинци. Най-малко 46 палестинци са били убити в окупирания Западен бряг.

Преди 7 октомври Тел Авив беше град, горчиво разделен по редица вътрешнополитически и социални въпроси. Засега това е минало. Жителите се обединяват, за да се грижат един за друг. На плажната ивица на Тел Авив хората пристигат с коли, за да оставят в луксозния хотел Herods дарения за тези, които са потърсили убежище в града. Много от тях вече са настанени в хотела.

Яел, психолог, която работи за общината на Тел Авив и Яфа, и която иска да каже само първото си име, седи в приземния етаж на хотела пред балната зала, превърната в детски кът. Тя беше назначена да помага на хората, засегнати от травматичните събития в събота, включително на тези, които са преживели нападенията на Хамас срещу музикален фестивал и някои кибуци (самоуправляващи се общински селища на евреите).

„Много от хората (потърсили убежище в хотела) се чувстват така, сякаш е могло да бъдат спасени и други освен тях и се обвиняват за това“, казва Яел, имайки предвид вината на оцелелия, която се забелязва у мнозина.

Яел също е била разтърсена от събитията. „Знам, че е различно, но се чувствам като в Холокоста“, каза тя. „Не се чувстваме в безопасност в собствената си страна, защото такова нещо никога не се е случвало. Хората загубиха вярата си в армията и страната“.

Хотелът в центъра на града, чието фоайе гледа към морето, се е превърнал в „основен център за хора, които даряват услуги“ – от „психиатрични сеанси до подстригване“, каза 30-годишният служител на хотела Дийн Сакс, който беше облечен в униформата на хотела – бели панталони и синя риза. По негова оценка в сградата работят „между 50 и 100 доброволци“, които даряват различни услуги, и че има „повече социални работници, отколкото съм успял да преброя“.

Вътре в няколко конферентни зали и балната зала има стотици сандвичи, закуски, детски игри, дрехи и други средства, дарени на семействата, много от които са напуснали домовете си в паника, без да успеят да вземат вещите си.

Около обяд във фоайето на хотела беше оживено с много родители и малки деца, които влизаха и излизаха към зоната за дарена храна, разположена пред входа на хотела, където няколко ресторанта в Тел Авив предоставят безплатна храна.

„Беше толкова трогателно, че буквално ми се къса сърцето да видя колко много са загрижени хората в Тел Авив“, каза Сакс.

За радост на децата израелски телевизионни лица, музиканти и професионални футболисти бяха сред посетителите, дошли да внесат настроение в детския кът на хотела.

Отвън на обществения плаж сирената за обстрел с ракети, която звучи по няколко пъти на ден, беше последвана от съобщение на плажа, което предупреждаваше хората да потърсят убежище. Докато някои от тях се вслушваха в предупреждението, неофициалната футболна игра между децата продължаваше. Една от майките, която наблюдаваше играещите си деца, отбеляза, че е по-добре да ги остави да продължат да играят, за да се откъснат от травмата от внезапното напускане на дома им в Ашкелон, крайбрежен град на север от Газа.

„Всички тези хора не знаят дали домовете им ще бъдат там, когато се върнат“, каза Дийн Сакс за новите гости.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!