Василий Небензя: Близкият изток е на прага на пълномащабна война

Постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя заяви, че Близкият изток е на прага на пълномащабна война, пише ТАСС.

„Регионът е на ръба на пълномащабна война и безпрецедентна хуманитарна катастрофа“, каза той, говорейки пред репортери след закрито заседание на Съвета за сигурност на световната организация, свикано във връзка с ескалацията на палестинско-израелските конфликти. конфликт. Той добави, че Русия „недвусмислено осъжда“ бруталността, убийствата и „ужасяващото“ ниво на насилие. „Убийствата и насилието срещу цивилни както в Израел, така и в Палестина са неприемливи. Това, което се случи на 7 октомври в Израел, е неприемливо“, подчерта той.

Той каза още, че отговорността за последната ескалация на ситуацията в Близкия изток до голяма степен е на САЩ. „Нека бъда ясен, отговорността за задаващата се война в Близкия изток до голяма степен е на Съединените щати“, каза той. Небензя посочи, че именно Вашингтон „безотговорно и егоистично блокира работата на близкоизточния „квартет“ от международни посредници, опитвайки се да монополизира мирния процес и да го сведе до налагане на икономически мир с Израел на Палестина и други арабски страни без реално решение към палестинския проблем“.

„Непрекъснато предупреждавахме за това, казвайки, че това един ден ще има последствия. И това се случи“, подчерта той. Небензя добави, че Съединените щати са блокирали „всякаква реакция и всякакви сигнали от Съвета за сигурност на ООН“ от години с аргумента, че „тихата регионална дипломация е по-ефективна“.

Относно резолюцията
Небензя потвърди, че Русия е внесла резолюция в Съвета за сигурност на световната организация, призоваваща за незабавно примирие в Близкия изток. „Това, което предлагаме, е да призовем към незабавно примирие [в Близкия изток] <…> необходимо е да започнем преговори“, каза той. Русия поиска от членовете на Съвета за сигурност да отговорят на проекторезолюцията „преди 12:00 в събота“, посочи постоянният представител. Небензя добави също, че някои членове на Съвета за сигурност на ООН са реагирали положително на проекторезолюцията на Руската федерация, докато други са реагирали сдържано.

„Ние сме готови да посредничим в конфликта“, добави дипломатът, като подчерта, че и двете страни са важни за Русия, включително защото руски сънародници живеят както в Палестина, така и в Израел. В същото време Небензя отбеляза, че настоящата вълна от насилие в Близкия изток се случва на фона на израелските нарушения на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН наскоро.

„Не трябва да пренебрегваме нарушенията на правната система и решенията на Съвета за сигурност на ООН и Общото събрание на ООН, включително разширяването на селищата, което постоянно се осъжда от мнозинството членове на ООН“, каза той.

За правото на защита на Израел
Русия признава правото на Израел на самоотбрана, но счита за неприемливи действията, насочени към колективно наказание на палестинците, каза Небензя.

Израел има всички права да защитава своите граждани, ние също потвърждаваме правото на Израел да гарантира своята сигурност. Въпреки това, имаме две измерения на тази трагедия и не можем да подчертаем едното и да пренебрегнем второто – безразборни атаки срещу жилищни райони в Газа, прекъсване на тази територия от вода и електричество“, каза той. „Човешките животи са най-важни и действията на Израел за колективно наказване на жителите на Газа, както и исканията му да евакуират повече от 1 милион цивилни за 24 часа и да ги концентрират в де факто гета на юг на Ивицата, са неприемливи и могат да доведат до необратими последици както в региона, така и в света“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!