Сиймор Хърш: Това е краят на политическата кариера на Нетаняху

Управлението на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху е почти приключило и той ще остане на поста си само докато приключат боевете с бойците на Хамас. Това пише американският журналист Сиймор Хърш в новата си статия, озаглавена „Нетаняху е свършен“.

Журналистът, позовавайки се на ветеран от системата за национална сигурност на Израел, който е добре запознат с последните събития, съобщава, че след като идва на власт през 2009 г., Нетаняху „решава да подкрепи бойците на Хамас“ като алтернатива на Палестинската автономия, като „ги снабдява с пари“. Според източника на Хърш, израелският премиер е убеден, че с парите, които им дама ще има по-голям контрол над Хамас. Той поема този риск, но преценката му е дълбоко погрешна, което показва и сегашната ситуация в Ивицата Газа, отбелязва Хърш.

Според него тази увереност на Нетаняху да контролира Хамас е застрашила сигурността на Израел и „сега е станала причина за кървава война“.

Източникът е казал на Хърш, че поради политиката на Нетаняху и местните власти, по време на нападението на бойците на Хамас е имало само 800 войници, които са били в състояние да охраняват границата между Ивицата Газа и Южен Израел.

Това означаваше, че израелските граждани в южната част на страната бяха оставени без израелско военно присъствие в продължение на 10-12 часа. Те бяха оставени сами на себе си. Може да отнеме няколко месеца, но той (Нетаняху – бел. прев.) вече е „ходещ мъртвец“, с него е свършено„, пише Хърш.

Източникът, който е разговарял с американския журналист, нарича нападението в Южен Израел най-големия военен провал в историята на Израел„.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!