Конгресменът Майкъл Маккол: Три дни преди нападението Египет е предупредил Израел

Три дни преди Хамас да изненада израелските сили с широкомащабно нападение, Израел е получил предупреждение от Египет за потенциално готвено нападение. Това заяви председателят на влиятелната комисия по външни работи на Камарата на представителите на САЩ, цитиран от Al Arabiya.

„Знаем, че Египет е предупредил израелците три дни преди това, че подобно събитие може да се случи“, заяви членът на Конгреса на САЩ, републиканецът Майкъл Маккол пред репортери след брифинг на разузнавателните служби при закрити врата за законодателите относно кризата.

„Не искам да влизам в подробности, но беше отправено предупреждение. Мисля, че въпросът беше на какво ниво“, допълни Маккол.

Израел се съвзема от най-смъртоносната атака в 75-годишната си история, след като повече от 1500 бойци нахлуха през оградата за сигурност, която опасва Ивицата Газа при координирано нападение по суша, въздух и море на еврейската държава.

Съюзникът на САЩ твърди, че въоръжените лица на Хамас са убили повече от 1200 души и са ранили над 2700, като са нахлули в малки градове и селища и са убивали безразборно жителите, които са се крили в домовете си или са загинали, защитавайки своите общности.

В отговор Израел обстрелва цели на Хамас в Газа и войната вече е отнела живота на повече от 3700 израелски и палестински цивилни, войници и бойци.

Във Вашингтон президентът на САЩ Джо Байдън обеща да изпрати повече американски боеприпаси и военна техника и изрази възмущението си от „чистото зло“ на избиването на цивилни граждани.

Маккол заяви, че нападението може да е било планирано още преди една година.

Не сме съвсем сигурни как сме го пропуснали. Не сме съвсем сигурни как Израел го е пропуснал“, каза Майкъл Маккол пред репортерите във Вашингтон.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!