ООН: 650 000 души в Газа са изправени пред тежък недостиг на вода

Хуманитарната служба на ООН съобщи, че от миналата събота насам израелските бомбардировки в Ивицата Газа са изравнили със земята 1000 къщи, а много хора на територията изпитват остър недостиг на вода, гориво и медицински консумативи.

Други 560 жилища са сериозно повредени и негодни за обитаване. Над 12,6 хиляди къщи са пострадали от израелските въздушни удари.

Хуманитарната служба на ООН, съобщи, че всичките 13 болници на територията на Газа работят само частично поради сериозен недостиг на гориво и важни медицински консумативи. В съобщението се казва, че намаляването на доставките на вода поради пълната блокада на Ивицата Газа от страна на Израел е довело до остър недостиг на вода за над 650 000 души на територията с население 2,3 милиона души.

Освен това канализационните системи са разрушени, допълва хуманитарната служба, което води до изхвърляне на отпадни води по улиците и представлява опасност за здравето на хората.

В същото време израелският министър на енергетиката Израел Кац заяви, че в обсадената Газа няма да бъдат допускани основни ресурси, включително електричество и гориво, нито хуманитарна помощ, докато Хамас не освободи всички пленници.

Хуманитарна помощ за Газа? Няма да се включи нито един електрически ключ, няма да се отвори нито един кран за вода и няма да влезе нито един камион с гориво, докато израелските заложници не бъдат върнати у дома„, каза Израел Кац в социалната мрежа X.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!