Белият дом: Финансовата помощ на САЩ за Украйна няма да бъде безкрайна

Подкрепата на САЩ за Украйна засега е добра, но Конгресът трябва да договори нова помощ за нея, тъй като съществуващите средства са на изчерпване. За това предупреди Белият дом в лицето на Джон Кърби, съобщи CNN.

„Съединените щати ще предоставят помощ на Украйна толкова дълго, колкото могат, но тя няма да бъде безкрайна“, заяви координаторът на Съвета за национална сигурност по стратегическите комуникации Джон Кърби на брифинг в Белия дом.

„Що се отнася до финансирането на Украйна, ние сме близо до края на въжето си (идиом, означаващ „близо сме до края“ – бел. прев.)“, каза той, припомняйки наскоро отпуснатия пакет от помощи в размер на 200 млн. долара.

Кърби отбеляза, че благодарение на сегашните бюджетни средства и правомощия, това е „добре“, но един ден ситуацията ще се промени. Колкото по-скоро бъде избран председател на Камарата на представителите, обясни той, толкова по-добре ще протече процесът на одобряване на нови пакети за подпомагане на Израел и Украйна.

„Тъй като украинците продължават да водят контраофанзива, а зимата наближава, смятаме, че е абсолютно необходимо – чували сте ме да казвам, че времето не ни е приятел – да продължим да правим всичко по силите си, за да помогнем на Украйна да успее на бойното поле“, добави Кърби.

Според CNN, Пентагонът е все по-загрижен за потенциалната необходимост от увеличаване на оръжейните си запаси заради подкрепата си за Украйна и Израел. Сега тези държави искат различни оръжия: Въоръжените сили на Украйна се нуждаят от огромен брой артилерийски снаряди, докато ЦАХАЛ иска високоточни бомби и прехващачи за системата за противовъздушна отбрана „Железен купол“, отбелязва телевизионният канал. Ако обаче израелската армия започне сухопътна инвазия в Ивицата Газа, това ще създаде „ново и напълно неочаквано търсене“ на 155-милиметрови артилерийски боеприпаси и други оръжия в момент, когато САЩ и техните съюзници вече са ги изчерпали снабдявайки с тях украинската армия, посочва американският новинарски телевизионен канал.

Още в началото на октомври Пентагонът предупреди, че е „изчерпал почти цялото налично финансиране за подпомагане на сигурността в Украйна“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!