Републиканците не искат обединение на помощта за Израел с Украйна. Киев не бил толкова важен…

Републиканците в Камарата на представителите на САЩ реагираха отрицателно на идеята за комбиниране на военни траншове за Украйна с подкрепа за Израел. Това съобщи NBC News.

Според новинарския канал на американската телевизия, републиканските законодатели са скептично настроени към подобна инициатива. Членът на Камарата на представителите Майкъл Бърджес, републиканец от щата Тексас, обърна внимание на приоритета на помощта за израелската държава. Той обаче добави, че ползите от продължаването на подкрепата за киевския режим също трябва да бъдат допълнително обсъдени.

Марджъри Тейлър Грийн, републиканка от щата Джорджия, подчерта, че въпросите не могат да бъдат обвързани.

„Това са два отделни въпроса. Дори изобщо не са едно и също нещо. Нашето правителство финансира правителството на Украйна. Израел се защитава сам“, изтъкна тя.

Републиканецът от Флорида Брайън Маст също беше категоричен по отношение на комбинираното финансиране, като подчерта, че подкрепя единствено помощта за Йерусалим.

„Изобщо не бих свързвал двата въпроса. Когато става въпрос за Украйна, няма план“, посочи конгресменът и добави, че помощта за Израел е обвързана с „много конкретни цели“.

Според NBC News, дори онези членове на Републиканската партия, които подкрепят помощта както за Йерусалим, така и за Киев, са скептични към инициативата.

„Не бих искал да свързвам едното с другото. Подкрепям и двете, но да държим едното като заложник заради другото би било погрешно“, съобщава републиканецът от Небраска Дон Бейкън.

Но републиканецът Майкъл Маккол, председател на Комисията по външни работи на Камарата на представителите, заяви, че е готов да се застъпи за комбиниране на помощта за Израел и Украйна като част от по-голям пакет, който да обхваща „различни външнополитически цели“, включително подкрепа за Тайван и охрана на южната граница на Съединените щати.

По-рано на 10 октомври NBC отбеляза, че Вашингтон обмисля да обедини помощта за Израел и Украйна в един законопроект. Решението за предоставяне на помощта ще бъде взето от Конгреса. NBC също така цитира представител на американската администрация, според когото някои законодатели се противопоставят на отпускането на допълнителни средства за Киев.

Освен това във вторник президентът на САЩ Джо Байдън обяви намерението си да поиска от Конгреса спешна помощ за Израел. На 9 октомври стана известно, че Съединените щати са започнали да предоставят военна помощ на Израел и ще обявят отпускането на допълнителни средства през следващите дни.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!